(ACN) L’ONG Banc Farmacèutic alerta que en els darrers mesos tenen “molta més demanda” de persones que no poden pagar els medicaments o tenen dificultats per fer-ho. De fet, han rebut un 30 % més de peticions en els primers set mesos del 2022 respecte al mateix període del 2021.

El director de l’entitat, Javier Vinzia, apunta que això pot ser conseqüència de la covid i la inflació: “Si s’encareixen els productes bàsics com els aliments, les persones amb dificultats també en tenen més per pagar els medicaments”. L’any passat, l’entitat va cobrir els fàrmacs d’unes 1.400 persones en el programa del Fons social de medicaments i la previsió quan s’acabi aquest any és haver-ne atès unes 1.600. Tot i això, alerta que no pot atendre totes les peticions.

Si s’encareixen els productes bàsics com els aliments, les persones amb dificultats també en tenen més per pagar els medicaments
Javier Vinzia, director del Banc Farmacèutic

Com funciona el Fons social de medicaments?

El programa del Fons social de medicaments es va posar en marxa el 2015, quan les dificultats per pagar la medicació per part d’algunes persones “es van desbordar”. Vinzia apunta que coincideix amb l’aplicació del model de copagament estatal.

El treballador social del centre d’atenció primària (CAP) fa la valoració i el seguiment dels casos dels pacients, que, un cop donats d’alta en una plataforma, poden retirar la medicació a la farmàcia i l’entitat la paga a l’establiment. Els usuaris del programa són persones amb malalties cròniques amb un pla de medicació amb un cost superior als 20 euros.

Salut mental i pobresa menstrual

El Banc Farmacèutic vol recuperar i reforçar el treball amb les entitats socials per arribar a altres persones. Afirmen que han observat un augment de les necessitats de medicació associada a patologies de salut mental, que sol tenir un cost elevat. La pandèmia ha incrementat i agreujat aquestes malalties.

Una altra preocupació del director del Banc Farmacèutic és l’increment de la pobresa menstrual, és a dir, les dificultats per accedir als productes per a la regla, com compreses o tampons. La prova d’això és que les peticions d’aquests productes a l’entitat han augmentat un 20 %: “Hem identificat un segment de la població que no té els mitjans econòmics per accedir a aquests productes, molt cars i subjectes a IVA. Hi ha persones que s’inventen formes per pal·liar aquesta situació durant la menstruació o, directament, deixen d’anar a l’escola per vergonya”.

Demanen més implicació de les administracions

Vinzia insta les administracions a reconèixer l’abast de la pobresa farmacèutica, que, segons una estimació de l’entitat, afecta més del 3,3 % de la població a l’estat espanyol. El director de l’ONG creu que algunes administracions dediquen pocs recursos a la pobresa farmacèutica perquè ignoren la població que afecta. Afirma que hi ha laboratoris “sensibilitzats” amb aquesta realitat i que faciliten productes, una via que l’entitat vol intensificar en els propers mesos.