Falten cambrers a Catalunya. Aquesta és la denúncia que fa la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM). Segons ha explicat en declaracions a betevé el seu secretari general, Joaquim Boadas, falta personal qualificat a l’hostaleria sobretot ara que comença la temporada i en culpa les restriccions que la Generalitat de Catalunya va aprovar durant la covid, que van fer que “els cambrers marxessin a altres comunitats amb menys restriccions o canviessin de sector per manca d’estabilitat”. També ho atribueix a la baixa natalitat.

Joaquim Boadas assegura que les restriccions van arruïnar el sector i que, tres anys després, encara n’estant patint les conseqüències. “Van ser totalment desproporcionades, innecessàries i contraproduents”.

La FECASARM diu que el personal està ben pagat

Davant les denúncies dels sindicats del sector, que asseguren que “no hi ha manca de personal sinó unes males condicions laborals”, la patronal del sector ho nega: “Els cambrers i el personal d’hostaleria estan ben retribuïts, estem parlant d’uns 2.300-2.400 euros bruts mensuals més propines”, diu Boadas.

En qualsevol cas, Joaquim Boadas assegura que hi ha un problema amb la figura dels cambrers que, apunta, també influeix en la manca de cambrers. “Són persones joves, d’entre 18 i 26 anys, i cal tenir en compte també el descens demogràfic d’aquesta franja de població: cada vegada hi ha menys gent jove”.

El sector tindrà problemes per cobrir els llocs de feina

La FECASARM assegura que molts locals, sobretot els que reobren després d’estar tancats des de l’estiu, tindran molts problemes per aconseguir personal, cosa que els obligarà a reduir aforament. També pronostiquen que la situació podria continuar de cara a l’estiu, tot i que, com encara falten dos mesos, esperen “poder trobar alguna fórmula per pal·liar els efectes de la manca de personal”.