Comissions Obreres (CCOO) ha respost a la patronal FECASARM, que ha denunciat manca de cambrers a Catalunya i n’ha culpat la Generalitat i la baixa natalitat. El sindicat assegura que el que realment falta són unes condicions laborals adequades per cobrir els llocs de feina. CCOO atribueix a l’incompliment dels horaris laborals i als sous baixos el fet que no es cobreixin les vacants de cambrers.

Francisco Galván, responsable de la Federació de Serveis d’Hostaleria de CCOO, assegura que el sou d’un cambrer es de 13 € l’hora, “que no donen per arribar a 2.200 € al mes“. Uns 2.300-2.400 euros és la quantitat que, segons la FECASARM, cobra un cambrer de mitjana a Catalunya.

Galván també diu que tots els indicadors mostren que han augmentat els llocs de feina al sector i que les places s’han anat cobrint, “amb l’excepció de les que no compleixen les condicions del conveni col·lectiu”, que, com apunta el sindicalista, acostumen a ser “ofertes d’última hora o de temporada, com Setmana Santa o l’estiu”.

Reclamen el compliment del conveni col·lectiu

El personal del sector coincideix amb les percepcions del sindicat. Adrián Bragado, cambrer amb llarga trajectòria, confirma que “falta personal, però sobra gent per treballar“, i ho atribueix que les ofertes de feina “no respecten les condicions laborals i els sous són baixos“.

El conveni estableix jornades de vuit hores i dos dies de festa, condicions que, segons Bragado, no es compleixen.