casa del llibre

(ACN/Redacció) La falta de cartró i paper està impactant de ple en el món de l’edició. Són dues matèries primeres essencials per a les tirades de llibres, i la crisi de subministraments n’està alentint la producció. Ara s’ha de planificar amb més temps i acaben tenint un preu més alt.

L’alentiment en el termini de lliurament provoca que una comanda que fa uns mesos es podia entregar amb 15 dies ara es pugui allargar dos mesos. Tot i això, sector garanteix que els volums continuaran arribant a les prestatgeries i que només caldrà adaptar els plans de producció a la situació.

Les conseqüències d’aturar la producció

La situació respon a un increment de la demanda com a conseqüència de la dificultat de subministrament de productes provinents d’Àsia, l’increment de costos de transport i de matèries primeres que escassegen. També s’hi afegeix el fet que l’ús del cartró ha crescut en sectors com l’empaquetatge, perquè és reciclable.

A aquest context general s’hi afegeix la crisi per la pandèmia, que va obligar moltes indústries catalanes a aturar la producció i a posar els treballadors a l’atur. Ara, els ERTO s’han anat aixecant a poc a poc, però la producció encara no està a ple rendiment.

Els llibres infantils, damnificats principals

Un dels sectors on l’impacte és més clar és en les editorials infantils, amb més dependència del cartró. Per això, algunes editorials s’han avançat als problemes, com Flamboyant, que va anticipar els contractes amb les impremtes per garantir que els volums arribessin a les llibreries quan tocava.

L’editora de Flamboyant, Patricia Martín, explica que la dificultat principal que troben és el retard en el subministrament. Aquesta circumstància els provoca alteracions en el calendari de lliuraments i un increment de preus dels materials, especialment en les reimpressions d’edicions que tenen èxit.