El gran espai per a projectes cooperatius de Barcelona, a Can Batlló, està a punt d’obrir les portes i es preveu que al març ja estigui en marxa. Els treballs de l’anomenat Bloc4BCN, que van començar l’estiu del 2021, s’han enllestit, i quan s’inauguri, podrà acollir fins a 60 projectes empresarials. De moment, ja n’hi ha una quarantena que han mostrat el seu interès i esperen poder-se traslladar a les noves instal·lacions de seguida que estigui tot a punt.

Una rehabilitació de 10 M €

Les obres de rehabilitació i adequació de l’edifici han costat 10,3 milions d’euros que ha finançat l’Ajuntament de Barcelona. El consistori, a més, ha cedit l’antiga nau fabril del recinte de Can Batlló perquè es pugui fer realitat el projecte. La troballa de diverses restes arqueològiques a la zona i de terres contaminades per l’antic ús industrial han incrementat el cost de les obres, que inicialment era de 8,5 milions d’euros.

Un dels pols de cooperativisme més grans d’Europa

Es tracta de 4.500 metres quadrats que conformen l’aposta més gran feta fins ara a Barcelona per impulsar l’economia social i solidària i un dels pols més gran d’Europa d’aquest sector. Entre les empreses que s’hi ubiquin hi haurà entitats arrelades al barri de Sants, una territori amb una llarga tradició en aquest tipus d’iniciatives d’economia compartida. Però serà un espai que transcendirà el barri: “Serà una referència de ciutat, de país i a escala europeu”, ha comentat Raquel Gil, regidora del Districte de Sants Montjuïc.

Finançament públic, gestió social

L’espai està finançat per l’Ajuntament i la Generalitat a través de diversos programes, però la gestió serà a càrrec de l’Associació Bloc4, una entitat integrada per la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i l’Associació Coòpolis, que ja gestiona l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, també a Can Batlló. “Ha suposat un escenari de coordinació entre diferents administracions i el moviment cooperatiu que no té gaires antecedents al país”, comenta Hernán Córdoba, coordinador de Coòpolis.

L’espai cooperatiu Bloc4BCN vol facilitar espai i acompanyament per a empreses cooperatives i entitats de l’economia social i solidària a través de diferents programes que s’adaptin a les seves necessitats. Així, hi haurà un programa d’incubació per a cooperatives de menys de tres anys i un altre d’acceleració per a les que tenen fins a sis anys. A més, tindrà un programa d’intercooperació i un espai de tallers semiindustrials. És un espai que ha d'”oferir possibilitats de crear sinergies, estar assessorat, estar format i que d’aquí en surtin projectes que puguin créixer”, ha explicat la regidora del districte. A més, també hi haurà serveis de Barcelona Activa.

Arquitectura industrial sostenible

Es tracta d’un edifici de fusta que ha requerit la rehabilitació integral de la nau 4 de Can Batlló. Per tal de “conservar l’esperit i el caràcter de l’antic recinte fabril” s’han mantingut els valors històrics i arquitectònics, especialment a la façana i mantenint l’estructura de coberta amb encavallades metàl·liques. A més, s’han preservat a la vista alguns elements històrics, com un mur original que s’ha recuperat i que data de l’any 1880.

Mur original de 1880 recuperat

En la rehabilitació també s’han reciclat i reutilitzat elements de fusta, teules, totxo massís, estructures metàl·liques i paviments hidràulics. A més, a la coberta, s’hi han instal·lat plaques fotovoltaiques per la generació d’energia sostenible.

A dins, la nau es divideix en diferents espais per adaptar-se a les necessitats i la sala d’actes i la recepció estan dotades de bucle inductiu per a persones amb dificultats d’audició.