A cada pas endavant que es fa en les obres de Can Batlló apareix un vestigi nou del passat de la ciutat en aquesta zona. De totes les troballes fetes, però, la més destacada en l’àmbit arqueològic és la necròpolis romana. Ho ha explicat el cap d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona, Josep Pujades, que en destaca el bon estat de conservació i el fet que podria estar relacionada amb l’antiga vil·la romana de la Magòria.

Pujades assegura que s’ha trobat l’estructura de set recintes funeraris de culte, però obre la porta que se’n puguin trobar més. Es tracta de set esquelets complets de grans dimensions dels segles II i III, quatre homes i tres dones d’edats diverses i és destacable la gran quantitat de material associat a la descoberta. Com ara set cubetes d’incineració, un al costat de cada tomba, que s’utilitzaven per fer rituals. I també algunes peces de ceràmica gairebé completes, com una llàntia de disc i diverses àmfores..

Un dels esquelets trobat a la zona de Can Batlló

Cronologia dels fets

Pujades assegura que, troballa rere troballa, s’ha pogut anar construint una cronologia dels fets. Al març es van trobar restes prehistòriques, al maig els dos primers esquelets humans i, després, una gran zona amb restes de materials ceràmics que determinen que podria haver-hi hagut un poblat ibèric a prop.

Les obres de Can Batlló destapen un jaciment prehistòric al districte de Sants-Montjuïc
Els arqueòlegs fa setmanes que treballen al recinte fabril perquè sospiten que aviat hi haurà més troballes

Restes arqueològiques de la zona

Un curs d’aigua, clau dels assentaments de la zona

Pujades assegura que se sap que en aquesta zona als segles I i II abans de Crist hi havia hagut un curs d’aigua i això seria la clau perquè s’hi trobin tantes restes, ja que en aquesta zona de gran tradició agrícola s’hi haurien establert poblats al llarg dels segles, des del neolític i fins al s. XIX, quan es va construir la fàbrica de Can Batlló. Segons el cap d’Arqueologia de l’Ajuntament, la necròpolis s’hauria construït sobre els sediments d’aquest torrent, que s’hauria desviat.

Una de les troballes més recents i la més sorprenent de les que s’han fet a la zona és la de tres monedes, una de les quals ibera i originària de la zona de Jaca (Osca), la primera d’aquestes característiques que s’ha trobat a la ciutat. La gran quantitat de troballes arqueològiques està obligant a endarrerir les obres de Can Batlló.

Nova troballa a Can Batlló: les restes demostren que hi van viure els ibers
Una de les descobertes més sorprenents ha estat la de tres monedes, una de les quals ibera originària de Jaca