Amb pancartes com aquestes, alguns veïns del Camp d'en Grassot protestaven contra el projecte per convertir l'antic edifici de la Henkel en un hotel. S'hi havia projectat un establiment de 180 habitacions i ja s'havia demanat la llicència. Com que encara no se li ha atorgat, el projecte queda aturat per la suspensió decretada pel govern. Com aquest, hi ha una trentena de projectes en tràmit que no tiraran endavant, la majoria són hotels, però també hi ha alguns albergs. En la llista, no hi és l'hotel de luxe en què es volia convertir la torre d'oficines del Deutsche Bank. El pla urbanístic per fer el canvi encara està pendent d'aprovació definitiva i ni tan sols s'havia demanat la llicència. Passa el mateix amb l'hotel que es volia fer a la Torre Agbar. En tots dos casos, els tràmits no estaven avançats i, ara, hauran d'esperar què passa quan acabi la suspensió de llicències. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "No vol dir que es deixi de crear cap mena de lloc de treball perquè no vol dir que molts d'aquests projectes no s'acabin fent. El que s'està dient és que ara necessitem aturar-nos un moment per fer una foto fixa." L'anunci d'avui no afecta l'hotel previst al carrer del Rec Comtal, que té llicència concedida des de fa anys i que té l'oposició d'entitats veïnals i el mateix govern. Per ara, s'està revisant l'expedient per si es troba alguna escletxa per aturar-lo, però de moment tira endavant.

L’hotel de la Torre Deutsche Bank

La societat inversora KKH Property Investors va comprar l’edifici a l’estiu de 2014 amb la intenció de convertir-lo en un hotel de luxe. El grup va pagar 90 milions d’euros als antics propietaris, tres famílies andorranes, amb la previsió d’invertir-hi 60 milions més.

L’Ajuntament, amb el suport dels grups municipals de CiU i PP, va aprovar modificar el Pla General Metropolità per permetre la transformació de la torre i l’ampliació de sostre residencial que requereix. Gràcia cap a On Vas?, entre altres plataformes, s’hi va oposar en considerar que s’havia exclòs del procés les plataformes veïnals. Els nous propietaris de l’edifici encara no havien demanat la llicència en espera que s’aprovés definitivament el nou pla urbanístic.

Casos com el de l’hotel del Deutsche Bank van tenir protagonisme durant els últims mesos del mandat de Xavier Trias, període durant el qual Ada Colau va acusar el govern municipal d’accelerar processos de llicències.

L’hotel de la Henkel

L’empresari Javier Faus va comprar l’edifici amb l’objectiu de construir-hi el primer hotel del Camp d’en Grassot, projectat perquè tingués 182 habitacions. L’edifici havia estat una seu de la multinacional de productes de neteja Henkel. En aquest cas, la llicència s’havia demanat, però encara no havia rebut resposta de l’administració i, per tant, el projecte va quedar aturat.

La construcció de l’hotel ha generat queixes entre els veïns per les afectacions que les obres podrien tenir sobre els pisos dels edificis adjacents, que van haver de ser reforçats després que s’hi descobrís un problema a les bigues. A més, argumenten que l’hotel canviaria la vida del barri.

Com en el cas del Deutsche Bank, les entitats veïnals van carregar contra el projecte d’enderrocar la Henkel per fer-hi un hotel de més de 180 habitacions. En un comunicat, les plataformes Recuperem el Niza, Gràcia, cap a on vas?, l’associació veïnal Vila de Gràcia i l’AV Sagrada Família van titllar-lo d’“operació especulativa”.

L’hotel de la Torre Agbar



El grup hoteler Hyatt va comprar la torre, seu de la Sotietat General d’Aigües de Barcelona, per un preu d’entre 150 i 250 milions d’euros al novembre de 2011, per fer-hi un hotel de luxe. L’establiment s’havia de convertir en un complex amb zones d’oci i restaurants, que segons els promotors havia d’atreure 1,5 milions de visitants l’any. Hyatt hauria d’invertir entre 35 i 60 milions més per transformar la torre en hotel. Els propietaris de la torre encara no havien demanat la llicència.

La torre té 30.000 metres quadrats d’oficina, parcialment ocupats fins fa poc per Agbar i les seves filials, Sorea i Aqualogy. La suspensió temporal de llicències arriba quan la companyia d’aigües ja havia iniciat el trasllat a la seva nova seu de la Zona Franca.

El cas del Rec Comtal


L’Hotel Rec Comtal no es veu afectat per la moratòria perquè, en el seu cas, ja s’havia concedit la llicència corresponent. Els veïns s’oposen a la construcció de l’hotel i han organitzat diverses protestes perquè consideren que ja hi ha prou hotels a Ciutat Vella i el barri de Sant Pere no necessita aquest tipus d’equipaments.

Tot i tenir el permís concedit, l’alcaldessa Ada Colau ha expressat la voluntat del govern de comprovar que no hi hagi irregularitats. En aquest sentit, la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que es revisarà el plantejament i la llicència a petició dels veïns i la síndica de greuges, Maria Assumpció Vilà.