Des de 2001 que joves amb discapacitats treballen aquestes vinyes de la Masia de Can Calopa, a Collserola. Fins ara el vi elaborat únicament es servia en actes oficials de l'Ajuntament, però abans que acabi l'any ja es comercialitzarà. Es tracta d'un projecte productiu d'integració social i laboral de la Cooperativa l'Olivera i el consistori, i un cas paradigmàtic del tipus d'economia sostenible que vol fomentar el govern municipal. GERARDO PISARELLO primer tinent d'alcalde "És un exemple emblemàtic de la col·laboració publicooperativa i, per tant, és un nou model d'entendre l'economia que és important a la ciutat. És un sector en creixement que nosaltres volem posar en valor i que nosaltres volem que contamini el conjunt de l'economia. Formen part del nucli de l'aposta d'aquest govern per un altre model econòmic." Un model econòmic que va clarament a l'alça. "El pes de l'economia social i solidària creix any rere any. Actualment hi ha unes 4.800 empreses d'aquest tipus, que suposen un 6 % del PIB de la ciutat i generen al voltant del 8 % de l'ocupació total." Actualment hi ha diversos projectes en marxa d'acció cooperativa, social i solidària a Barcelona com els bancs de temps, el centre de Can Picó, a Sant Martí, o el projecte del nou Mercat de Vallvidrera lligat a la cooperativa de Can Pujades. A principis d'any el govern municipal va anunciar una inversió de 600 mil euros destinada a aquest tipus d'economia.

El Govern municipal vol fomentar l’economia cooperativa, social i solidària per tal de promoure formes de producció i consum sostenibles a Barcelona.

Un dels espais emblemàtics de la ciutat on es vol dur a terme és a la muntanya de Collserola. És un projecte que busca contribuir, des de la iniciativa pública, a impulsar polítiques de foment de la cooperació i a construir un mercat social com a eix vertebrador de la producció, comercialització i consum que té lloc en un territori. D’aquesta manera es reforçarà i millorarà la viabilitat econòmica de les iniciatives engegades des del sector de l’economia solidària que, a més, contribueixen a crear treball arrelat i proper.

Gerardo Pisarello ha visitat avui un dels espais on ja s’està duent a terme un projecte similar perposar de relleu la tasca que s’hi està duent a terme. Es tracta de la Masia Can Calopa de Dalt, que gestiona la cooperativa L’Olivera i que ofereix oportunitats d’integració social i laboral a persones amb discapacitat, mitjançant el conreu de vinya i la producció de vi. Fins ara el vi elaborat únicament es servia en actes oficials de l’Ajuntament, però abans que acabi l’any ja es comercialitzarà

Un projecte que s’acaba de presentar és el de l’Associació Cultural Mercat de Vallvidrera. Es tracta d’un pla de viabilitat del mercat basat en un model de gestió cívica per garantir la implicació i el compromís de les entitats i la ciutadania. L’objectiu és que aquest espai pugui ser un nou referent al districte i al conjunt de la muntanya.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a