El Departament de Drets Socials ha fet efectiva la condonació de la meitat del deute elèctric del 2021 que 41.000 llars vulnerables tenien pendent amb Endesa. Això, a la pràctica, vol dir que aquestes famílies ja no deuran res a la companyia referent a aquell any.
La mateixa elèctrica assumirà l’altra meitat dels 18 milions d’euros que acumulaven en total, de manera que els propers dies les persones afectades rebran una carta en què se’ls comunicarà que ja no se’ls reclamaran els imports i que se’ls esborrarà dels registres d’impagaments.
Les administracions locals aporten un 15 % del total
El Departament de Drets Socials ha avançat els 9 milions, amb el benentès que les quatre diputacions, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Barcelona col·laboraran amb una aportació del 25 % de la part que ja ha avançat la Generalitat. La xifra que aporten les administracions locals és de 2,69 milions d’euros, que corresponen al 15 % dels 18 milions d’euros de deute total de les famílies. Quan es faci efectiu aquest pagament, la Generalitat haurà aportat el 75 % de la part pública (6,75 milions d’euros), equivalent al 35 % del deute total.
Campanya per informar del bo social elèctric
La conselleria de Drets Socials treballa també per ampliar la cobertura a Catalunya del bo social elèctric, que ofereix descomptes en la factura de la llum d’entre el 40 % i el 80 % a persones en situació de vulnerabilitat –segons l’última actualització, vigent fins al 31 de desembre del 2023. Aquesta mesura està gestionada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i per les companyies subministradores. Drets Socials impulsarà una campanya per ampliar el coneixement sobre aquest bo i arribar a llars vulnerables que podrien accedir-hi i tenir un descompte en la factura.
Segons dades d’Endesa, més de 116.000 llars de Catalunya estan adherides al bo social elèctric amb aquesta companyia a 31 de desembre del 2022. La xifra suposa un augment de 18.000 llars respecte al 2021, i prop de 28.000 més que el 2020.