La Generalitat ha fet un pas endavant per fer efectiu l’acord amb Endesa signat el març passat per eixugar el deute de més de 35.000 famílies vulnerables en l’àmbit de la pobresa energètica, de les quals 7.500 són de Barcelona. El govern ha anunciat que ha aprovat la despesa de 10,8 milions d’euros per assumir el 50 % del deute de les famílies entre el 2019 i el 2020, que és de 21,7 milions. L’altre 50 % l’assumirà Endesa, que també es farà càrrec del 100 % del deute generat entre el 2015 i el 2018. La Generalitat farà efectiu aquest any el primer pagament de prop de 3,7 milions d’euros, i la resta s’abonarà els anys 2022 i 2023. Per la seva banda, Endesa comunicarà oficialment per carta a les famílies la condonació del deute entre el 2015 i el 2020.

“La notícia serà quan les famílies rebin la carta”

L’Aliança contra la Pobresa Energètica ha afirmat que avui el govern ha fet només “un tràmit” per tirar endavant l’acord signat i que, per a ells, la noticia serà quan les famílies vulnerables rebin la carta oficial. A més alerten que la condonació del deute passat allibera només en part les famílies, perquè moltes continuen acumulant deute en pobresa energètica a partir de l’1 de gener del 2021. Per aquest motiu l’entitat demana que la Generalitat tiri endavant instruments com ara activar el fons d’atenció solidària o crear un òrgan gestor de pobresa energètica. La batalla de l’Aliança també és per aconseguir més compromís per part de les empreses energètiques.

Denuncien un “ball de xifres” d’Endesa

L’entitat també s’ha sorprès davant les xifres que el govern ha donat avui. Afirmen que no es corresponen amb les xifres declarades en el moment de la signatura del conveni. Expliquen que Endesa ha sumat sis milions d’euros al deute que condona entre el 2015 i el 2018 i gairebé 400.000 euros més al deute entre el 2019 i el 2020. Aquest ball de xifres el titllen com a “falta de respecte cap a les famílies vulnerables” i afirmen que és “una estratègia de la companyia per magnificar la seva imatge pública“. Per aquest motiu demanen al govern una auditoria del deute per verificar que les xifres declarades per Endesa són reals.