El segon diumenge d’obertura comercial del mes de maig coincideix amb dos fets que poden portar més visitants a la ciutat: d’una banda, l’arribada de més de 25.000 creueristes a bord de sis vaixells; i de l’altra, el circuit de Barcelona-Catalunya acull el Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1.
Tot i això, els comerciants asseguren que són dies fluixos de venda i molts es mostren partidaris de no obrir. Asseguren que molta gent desconeix que les botigues estan obertes perquè no són dies festius especials. A més, afegeixen que ja obren sis dies a la setmana fins a les 21 h i que és temps suficient perquè tothom pugui comprar. Els clients habituals dels diumenges són turistes.
Des de la unió d’eixos comercials turístics, Barcelona Oberta, consideren que és una mesura restrictiva i que per això no té els resultats esperats. El seu president, Gabriel Jené, assegura que és necessari obrir més diumenges, sobretot durant la tardor i la primavera, quan hi ha més turistes. Diu que d’aquesta manera aconseguirien fidelitzar la clientela, perquè si obren dies saltejats molta gent no ho sap.
Sobre el paper, poden obrir els establiments comercials de Ciutat Vella i l’Eixample. També s’hi poden afegir els del Camp de l’Arpa del Clot, el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, la Vila de Gràcia, la Salut, el Poble-sec, Hostafrancs i Sants. Però a la pràctica, el seguiment és desigual, i acaben obrint, sobretot, els de les zones més concorregudes del centre, com el Portal de l’Àngel i el passeig de Gràcia.