Els dos agents cívics tenen coneixements d’idiomes i han rebut formació sobre mediació, interculturalitat i les característiques del mercat. Treballaran tots els divendres i dissabtes d’abril a octubre, des de les 8.30 h fins a les 20 h. La seva tasca és vetllar per la convivència dins el recinte i controlar que no entrin grups de turistes superiors a les 15 persones ja que tenen l’accés prohibit divendres i dissabte. Però, sobretot, el que els ocupa més temps és vigilar que els passadissos no quedin obstruïts per les aglomeracions de gent. Alerten persones que es queden aturades davant les parades, capturant fotografies o fent cridòria, com els comiats de solters. A més, utilitzaran una aplicació per recollir totes les incidències que es vagin produint.

En qüestions de seguretat, s’han afegit cinc càmeres més al servei de videovigilància i els agents de l’empresa privada que s’encarrega de controlar els accessos s’hi estan més hores. A més, el govern municipal ha alliberat espai dins del mercat amb la compra de 43 parades, algunes de les quals s’han eliminat i d’altres s’han traslladat. D’aquesta manera es pretén esponjar el volum de persones que rep el mercat i evitar grans aglomeracions.

Per la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, aquests canvis han de servir “per recuperar l’essència i l’amabilitat de la Boqueria”. Unes mesures que es van portar a la Comissió d’Economia i Hisenda del 14 de febrer passat.

Veïns i comerciants, satisfets però escèptics

Els veïns de Ciutat Vella que van a comprar a la Boqueria agraeixen la presència dels agents cívics perquè asseguren que a determinades hores del dia és impossible comprar amb comoditat. Els paradistes es mostren satisfets tot i que a alguns els preocupa que els agents cívics els espantin la clientela. D’altres també opinen que aquests agents haurien de ser-hi cada dia de la setmana.

La prohibició de consumir a la Boqueria, en suspens

El govern municipal també preveu posar fi al consum d’aliments i begudes a l’interior del recinte. La mesura es va presentar en la mateixa comissió per, igual que amb els agents cívics, “recuperar el mercat per als veïns” i reduir-ne l’impacte del turisme. Tot i així, la prohibició encara no ha entrat en vigor, ja que encara no s’ha acordat al consistori.

La mesura pretén, a més, que tots els productes elaborats es venguin envasats i que cap parada pugui tenir un espai de degustació.