La Bodega Peña va néixer l’any 1927 quan Cirilo Peña, l’avi de la propietària actual, Maria Peña, va acabar de fer la mili a Barcelona. Enamorat de la ciutat, va portar la seva dona i els fills al barri de la Marina i va muntar un bar i una bodega per guanyar-se la vida. La Maria va néixer pràcticament a la botiga, a la qual ha dedicat tota la seva vida. “Visc a sobre de la botiga i obro la persiana per dintre. Hi ha setmanes de la meva vida que ni tan sols he creuat el passeig de la Zona Franca.”

La dedicació i l’esforç que exigeix el petit comerç fa que ara li costi trobar un relleu que vulgui fer-se’n càrrec. “A la família, tots els joves estan col·locats, i quedar-se la botiga voldria dir moltes hores i menys llibertat”, explica. La Maria assegura que la sensació és “trista i dolorosa” i que, tot i que els números surten, els possibles compradors que s’hi han acostat no es decideixen: “Tenim grans superfícies molt a prop i, parlant clar, el futur és negre”.

Servei personalitzat i servei públic

La Bodega Peña és un d’aquells comerços que encara ofereixen un tracte personalitzat i aconsellen sobre els vins que mariden millor amb cada plat, o aconsegueixen ampolles impossibles. “Un cop va venir un distribuïdor i em va dir, tu saps el que tens aquí?”, diu la Maria, que li va respondre “sé el que tinc, el que costa de trobar-ho i també el que costa de vendre-ho”. Fins a finals del segle passat, fins i tot exercien de servei públic: “Quan hi havia pocs cotxes al barri i una dona estava de part o algú es posava malalt, ens venien a demanar que els portéssim a l’hospital”.

Entre altres iniciatives, la Bodega Peña va ser la impulsora de la trepitjada de raïm del Plus Ultra, que va començar l’any 1986 i s’ha convertit en tot un esdeveniment que cada any congrega multituds al barri de la Marina, i també nombrosos representants polítics. El germà de la Maria va ser “el que va pensar a fer un cub de fusta per trepitjar el raïm i també va comprar una premsa per fer most i repartir-lo entre els veïns”. Amant dels records i nostàlgica dels millors anys de la bodega, la Maria guarda un àlbum de fotos de cada any d’història de la bodega. Un dels més recordats, el 2002, quan va recollir un dels premis a les millors botigues de Barcelona a mans de l’aleshores alcalde, Joan Clos.