lloguer

Els contractes de lloguer que s’han formalitzat a Barcelona fins al mes de juny d’aquest any s’han incrementat un 66,1 % respecte al mateix període de l’any passat. Del gener al juny del 2021 se n’han signat un total de 28.509. Són dades que ha publicat aquest dimarts el Departament de Drets Socials obtingudes a partir de les fiances dipositades a l’Incasòl. D’aquesta manera, el nombre de contractes se situa en xifres similars a les de l’any 2018.

Es tracta d’una tendència generalitzada a tot Catalunya generada, segons els experts, per la conjuntura de la pandèmia però que ha estat especialment pronunciada a la capital. Pel que fa als preus, en canvi, hi ha una clara tendència a la baixa.

El preu del lloguer baixa un 7,1 % a Barcelona

Les mensualitats del lloguer a Barcelona han experimentat un descens d’un 7,1 %, una baixada que a Catalunya se situa en un 1 %. Miquel Àngel Garcia-López, professor d’economia de la UAB, creu que la caiguda dels preus es pot explicar per la Llei 11/2020, aprovada fa un any, que regula els preus dels lloguers, ja que en fixa un topall màxim.

Augment de l’oferta de pisos i descens de la demanda

Garcia-López també assegura que un altre dels motius d’aquest descens és que amb la pandèmia l’oferta dels pisos ha augmentat. És el cas dels que abans es llogaven a turistes a través de plataformes com Airbnb i ara han passat a formar part de la borsa de lloguer residencial.

El coronavirus ha motivat, segons aquest economista, que baixés la demanda de pisos de lloguer. Garcia-López apunta que moltes persones han hagut de marxar a casa de familiars després de quedar-se a l’atur. I afegeix que moltes famílies han optat per marxar fora de Barcelona i han incrementat la demanda d’habitatge de lloguer en altres localitats. Això ha motivat que els preus hagin baixat més a les zones més tensionades.

L’Eixample i Gràcia, els districtes més dinàmics

El nombre de contractes de lloguer a Barcelona s’ha incrementat de forma molt significativa a tots els districtes però l’Eixample i Gràcia són els més dinàmics. Mentre que en el primer se’n van formalitzar 6.445 en els sis primers mesos de l’any, en el segon van ser 3.270.