Amb cadira de rodes o amb una intèrpret de llengua de signes... la ruta "fàcil" per conèixer el barri Gòtic s'obre a un ventall més ampli de necessitats. L'itinerari, anomenat Easy Walking Tour Gòtic, es va posar en marxa el desembre de 2015, lliure de barreres arquitectòniques per garantir-ne l'accessibilitat a persones amb mobilitat reduïda. Ara, s'adapta a la resta de discapacitats. Maria-José Anía, guia Easy Walking Tour Gòtic "és més curta de durada, d'una hora en comptes de dues, tenim préstec de seients transportables per a persones que no poden estar molta estona de peu i també hi ha un suport visual, d'unes imatges històriques per reforçar el discurs" La ruta s'ha posat a prova coincidint amb el Dia Mundial del Turisme, que enguany reivindica la importància d'una oferta inclusiva. Un fet que, segons la federació de la discapacitat física ECOM, coorganitzadora de l'itinerari, afavoreix el sector del turisme, però també la imatge de la ciutat. Antonio Guillén, president ECOM "es presenta a la resta del món com una ciutat que té un projecte per encabir-hi aquells desitjos de visitar-la" Aquesta no és l'única iniciativa del sector, de fet, Barcelona ha estat reconeguda internacionalment com una de les ciutat més accessibles.

Es tracta de l’Easy walking tour, una visita guiada regular pel barri Gòtic adaptada a les persones amb mobilitat reduïda, que es va posar en marxa a finals de desembre de 2015. Ara, la ruta estarà disponible també per a persones amb discapacitats auditives, visuals o cognitives. És a dir, que la visita pels racons més emblemàtics del barri es pot fer, si cal, amb un intèrpret per a persones sordes o a un ritme més pausat, adaptat a la mobilitat dels participants. Una de les guies de la ruta Maria José Anía, destaca algunes de les diferències amb l’itinerari habitual: “és més curta de durada, d’una hora en comptes de dues, tenim préstec de seients transportables per a persones que no poden estar molta estona de peu i també hi ha un suport visual, d’unes imatges històriques per reforçar el discurs”.

Turisme de Barcelona ja va promocionar ara fa un any el turisme accessible amb aquest vídeo en què es mostren museus adaptats per a persones cegues o visites guiades per a persones amb discapacitat auditiva. De fet, des de l’Organització Mundial del Turisme reivindiquen que l’accessibilitat no només beneficia les persones amb discapacitats sinó que és positiva per a tots els ciutadans i ajuda especialment les persones de la tercera edat o les famílies que viatgen amb nens. El president d’ECOM, Antonio Guillén, remarca que la proposta és bona per al sector turístic però també per a la imatge de la ciutat, que “es presenta a la resta del món com una ciutat que té un projecte per encabir-hi aquells desitjos de visitar-la”.

És una tendència que va en augment i aquesta no és l’única iniciativa del sector, que des de fa un parell d’anys mira aquest públic amb especial atenció. De fet, Barcelona ha estat reconeguda internacionalment com una de les ciutat més accessibles i aquesta és també una de les principals línies estratègiques amb què treballa l’Agència Catalana de Turisme. El regidor de Turisme, Agustí Colom, remarca la voluntat del govern de “millorar l’experiència per als turistes i per això és important incloure tots els elements d’accessibilitat i de turisme inclusiu”.