La primera lliçó del dia per als 11 alumnes és treure la pell a un sorell i filetejar-lo. Aprenen l'ofici de peixaters per deixar la venda a la manta. La majoria són del Senegal, tret d'un brasiler i un guineà, i tots fa anys que somien amb una oportunitat com aquesta. LAMINE "Es una salida en el mercado laboral, por eso estamos aquí, para aprender. A mi me gusta mucho." ANNA "Para mejorar la vida, porque aquí si no tienes papeles no puedes trabajar." ALASSANE "Es otro camino, porque el camino del top manta es muy duro, te persigue la policia y eso no le gusta a nadie." De moment, la majoria compatibilitza el curs amb la venda irregular al carrer, però es consideren afortunats perquè creuen que aquesta formació pot ser la porta d'entrada a una feina i, per tant, a un futur millor. ALASSANE "No estamos aquí para perder el tiempo, estamos aquí para aprender y trabajar." JOSEBE PEDREÑO, formadora de Mercabarna "Primer hem fet unes classes de teoria perquè puguin aprendre la morfologia del peix, i després hem vingut a l'aula pràctica perquè puguin començar a fer filets i a treballar amb el peix. Tenen moltes ganes i molta voluntat." El programa és una prova pilot per donar una resposta social al fenomen a l'alça del "top manta". A banda de la formació, també treballa per aconseguir que, un cop completada, aquestes persones tinguin regularitzada la seva situació i puguin accedir al mercat de treball. AGUSTÍ COLOM, regidor d'Empresa i Turisme "Els hi donem quatre mesos de formació amb practiques incloses, després els hi donem una beca que els permet treballar a empreses el sector, fins que obtenen la documentació, això ho estem treballant amb la delegació del govern." Mercabarna també promou incentius per a les empreses que contractin els alumnes en pràctiques. En concret s'atorgarà un ajut equivalent al cost de 12 mesos del salari mínim interprofessional per un any de contractació.
La formació en peixateria per als 11 manters va començar a l’abril i s’allargarà durant tres mesos. Inclou classes teòriques i pràctiques a Mercabarna, i després una beca remunerada en una empresa. L’Àrea de Drets Socials cobreix les despeses derivades de la formació i Mercabarna activa convenis amb les empreses i ajuts a la contractació per afavorir l’entrada al mercat de treball dels alumnes.
En un principi estava previst que vuit persones participessin en la prova pilot, però davant l’alta demanda de manters que volien assistir-hi, s’ha ampliat en tres places més. La majoria són senegalesos, tot i que també hi ha un brasiler i un guineà. Tenen entre 24 i 50 anys d’edat i un somni comú, aconseguir inserir-se en el mercat laboral.
Una alternativa a la manta
Com explica l’Anna, tots són venedors a la manta perquè sense papers és impossible treballar d’una altra cosa: “som il·legals”, resumeix. El Lamine, un jove d’origen guineà assegura que feia molt de temps que esperava l’inici del curs i que ell s’hi va apuntar a través del sindicat. “És una sortida al mercat laboral, nosaltres som aquí per aprendre”, diu. Les classes li agraden molt, tant a ell com als seus companys.
Un altre dels alumnes, l’Alassane, va arribar del Senegal a Espanya el 2013. Va viure primer a Palma de Mallorca i després a Barcelona. “És molt dur arribar sense papers, perquè no tens feina i el ‘top-manta’ és l’única sortida”, explica. “Però no ens agrada, et persegueix la policia i això no és agradable per a ningú“. Per això veu aquest curs com una sortida.
L’entusiasme es tradueix en les ganes d’aprendre. Ho confirma la professora que imparteix les classes, Joseve Pedreño. “Tenen moltes ganes i molta voluntat. Em sembla fantàstic donar una oportunitat a aquests nois, perquè posen tot l’esforç i la voluntat per aprendre i triomfar en el món laboral.”, diu satisfeta.
Un futur millor
Des de l’Ajuntament, Agustí Colom, regidor d’Empresa i Turisme i president de Mercabarna, assegura que calia donar una resposta social al problema de la venda ambulant. “Els donem un ofici, en un sector on hi ha demanda i amb una alta taxa d’inserció”. A banda de la formació, també es treballa per aconseguir que, un cop completada, aquestes persones tinguin regularitzada la seva situació i puguin accedir al mercat de treball.
De moment es tracta d’una prova pilot, però les primeres valoracions són molt positives, i per això, el regidor ja va avançar que l’experiència es repetirà i s’ampliarà a altres professions.