“El empresario del Teatro Liceo ha acudido solicitando autorización para que Mr. Blondin pueda atravesar por la cuerda tirante desde la cúpula de la torre de la Catedral a la del Pino.” Així comença la carta que l’alcalde de Barcelona Joan Madremany va enviar el 20 d’abril de 1863 al rector de la parròquia de Santa Maria del Pi. L’objectiu era aconseguir el vistiplau de l’església perquè Jean François Blondin, un equilibrista de prestigi internacional que havia aconseguit travessar les cascades del Niágara, fes el mateix amb els dos emplaçaments eclesiàstics. JORDI SACACAS, arxiver de la parròquia de Santa Maria del Pi “Això ho hem de veure intentant col•locar-nos en l’època. No podem dir, mira que eren dolents, no, no, a veure, en aquell moment era la seva manera de fer i tothom n’estava d’acord. Avui dia aquesta carta no es podria presentar, no es podria presentar enlloc perquè deixa malament a les institucions, començant per l’Ajuntament i acabant per l’església.” Aquesta carta és només un dels documents insòlits que s’han trobat a l’arxiu de la parròquia del Pi, que ara està fent inventari de tota la correspondència de finals del segle XVIII fins a començaments del segle XX i que aviat es podrà consultar.

L’arxiu de la parròquia de Santa Maria del Pi està ple d’autèntiques joies documentals, com aquesta carta que acaben de descobrir. Un document en què figura la petició que va fer l’Ajuntament de Barcelona el 1863 al rector de Santa Maria del Pi. Demanaven una autorització sense precedents: volien que un equilibrista internacional, Jean François Blondin, pogués utilitzar l’església per fer una actuació promocional de l’espectacle que va portar a la ciutat. Aquesta actuació promocional incloïa també la Catedral de Barcelona, que estaria enllaçada per corda amb Santa Maria del Pi i l’equilibrista hi passaria per damunt.

Existeix la petició però finalment l’acte no es va arribar a fer. La missiva fins i tot indica que aquest esdeveniment es preveia multitudinari i l’església podria aconseguir el 15 % de tota la recaptació per destinar-la a fins benèfics.