L’aparador és un element important per atreure la clientela però no tots els comerços tenen pressupost o imaginació per fer-los lluir. Per aquesta raó una campanya de Barcelona Centre de Disseny ha posat en contacte estudiants de diverses escoles de disseny amb una desena de botigues de l’Eix Nou Barris per decorar i il·luminar els aparadors aquest Nadal 2023. Un jurat professional n’ha triat els guanyadors. I a partir d’ara ho farà la clientela amb una votació popular.

Els comerços guanyen visibilitat i els estudiants, pràctica

En aquest projecte hi guanya tothom. Els estudiants de disseny poden posar en pràctica la creativitat i els coneixements assolits en els estudis. I els comerciants obtenen un aparador més atractiu i aprenen la importància de tenir-ne cura. Sovint es descuiden alguns aspectes de l’aparador i és una targeta de presentació, potser més important, fins i tot, que l’interior. Ens ha vingut molt bé aquesta experiència perquè hem après que amb pocs recursos però molta imaginació es fan coses interessants“, explica José Tornero, president de l’Eix Nou Barris.

Un exemple és la botiga Glomen, decorada amb un paisatge nadalenc del qual sobresurten perfils típics de Barcelona com la Sagrada Família i la Torre Glòries. “Hem gaudit l’experiència, hem deixat a les estudiants de l’escola Elisava via lliure per a la seva creativitat i només els vam demanar que es fes servir material reciclat i hi participés alguna escola del barri”, explica la botiguera Núria González. Així ha estat, les figures van ser fabricades amb l’ajuda dels alumnes de l’Escola Prínceps 23 d’Abril. I tota aquesta feina els ha valgut el primer premi d’aparadors de la via Júlia.

Estudiants de l’escola Deià decoren aparadors al passeig de Valldaura

A l’eix del passeig de Valldaura també han fet intervencions en una dotzena de botigues estudiants de disseny per iniciativa del districte de Nou Barris. En aquest cas, els futurs dissenyadors eren només de l’escola Deià, amb seu al districte. “Guanyes molta visibilitat. Els veïns i gent que passa pel carrer s’atura i et diu: ‘Que maco que ho tens’. I, a més, estàs ajudant estudiants que estan començant“, afirma Clara Pedret, propietària de l’aparador que s’ha emportat el primer premi: un arbre de Nadal dibuixat amb una cinta de modista que embolica una estructura de llums. Ben adient per a un local d’arranjaments i costura.