A finals de juny, el deute de la Generalitat amb l'Ajuntament era de 183,20 milions d'euros. El calendari pactat estableix que els diners es retornaran així. Durant aquest any es liquidaran 55 milions que no es van pagar l'any 2012 i anteriors. Fins a finals de l'any que ve es pagarà el gruix més elevat, corresponent al deute de l'any 2013 i a les factures pendents de la llei de barris. Tot plegat amb els diners del fons especial de l'Estat. Amb recursos propis de la Generalitat s'eixugarà, entre aquest any i el que ve, el deute amb les empreses municipals. Quedaran per pagar uns 21 milions en concepte d'impostos que ja es va acordar que arribaran en els propers 10 anys. ALBERT CARRERAS, secretari general d'Economia i Coneixement "Les ganes que hi ha de poder atendre els deutes que hi ha amb l'Ajuntament de Barcelona són moltes. I si no s'ha pogut fer més és perquè no s'ha pogut fer més." Explicacions del número dos del conseller Mas-Colell avui a l'Ajuntament en el marc de la comissió del deute, que no han convençut l'oposició. Els grups no s'acaben de creure el calendari pactat entre el consistori i la Generalitat. XAVIER MULLERAS, regidor del PP "Jo la meva fe ja la tinc, però la tinc a nivell místic. No em demani que tingui la meva fe mística també en vostè, o en la tinenta d'alcalde." SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Si vostè no ho veu amb els seus propis ulls, no sé... Jo li demanaria que posés una mica de fe i de credibilitat en les institucions." GABRIEL COLOMÉ, president del Grup Municipal del PSC "Fe? Sí, però no. Sap per què? Perquè som agnòstics, i per tant, som científics. Ens ho podem creure però ens agrada tocar-ho, igual que Santo Tomás." JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA "Espero que aquesta previsió i aquest compromís es compleixi. Serà el primer cop que passarà des que estem examinant el tema del deute." El govern municipal vol demanar ara que aquesta comissió específica del deute creada per l'oposició ja no continuï. S'havia d'extingir a finals de mandat o bé quan hi hagués un calendari de retorn del deute. Com que ja hi és l'executiu vol tancar-la definitivament.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha anunciat l’acord durant la Comissió d’Estudi del Deute de la Generalitat amb l’Ajuntament. En la comissió anterior, de fet, Recasens i els representants de la resta de grups municipals van pressionar la Generalitat per posar fi al deute. Finalment, el govern català i l’Ajuntament han arribat a un acord que permetrà que, dels 183,2 milions d’euros que encara hi ha de deute, la Generalitat n’hagi pagat 165,17 durant el 2015.

A l’abril ja es va anunciar un acord entre les dues administracions perquè la Generalitat pagués els 21,1 milions de deute tributari en un termini de 10 anys. Una part, però, s’acabarà saldant aquest mateix any.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha explicat que té la intenció de demanar l’extinció de la comissió en entendre que ja hi ha acordat el calendari per al retorn del deute. Tanmateix, els grups de l’oposició s’han mostrat escèptics amb el pacte.

Tant Gabriel Colomer (PSC) com Joaquin Mestre (ICV) han dubtat del compromís de la Generalitat, i Xavier Mulleras (PP) ha qüestionat per què no es va cobrar el deute quan el fons de liquiditat autonòmic (FLA) permetia fer-ho el 2013. El grup d’Unitat per Barcelona no ha assistit a la comissió.