Culpen el sector hoteler de Barcelona de voler posar traves a la proliferació d'apartaments turístics a la ciutat. Per les associacions que aglutinen aquests tipus d'allotjaments, Apartur i Federatur, la moratòria d'un any que impedeix obtenir noves llicències a alguns barris de la ciutat està totalment fora de lloc. Segons els seus registres només es produeixen sis queixes veïnals al mes contra apartaments turístics, una xifra que titllen de ridícula i que, diuen, no justifica la moratòria. LLUÍS TORRENT, president de Federatur: "Sabem perfectament que és una moratòria pressionada pel lobby hoteler de la ciutat de Barcelona, i això és inadmissible. Ara que paguem impostos, que tenim una gran part de l'oferta turística en habitatges d'ús turític a la ciutat de Barcelona legalitzada, ara tenim la moratòria. I a més a més estan demanant que volen fer ells el servei de vigilància de cara a les multes. Això ja és el colmo del colmo, això no ho podem permetre." Per això, diuen que ja han iniciat contactes amb l'Ajuntament perquè s'aixequi la moratòria com més aviat millor. GUILLEM MARTÍNEZ: "L'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona també ha explicat la previsió d'ocupació d'aquest estiu, molt similar a la de l'any passat. S'espera que se superi lleugerament el 70%, i que, de mitjana, cada turista es gasti 39 euros per nit. A més, s'estima que, també de mitjana, les estades siguin de quatre dies." Una previsió que es podria veure alterada per les reserves d'última hora, molt freqüents en el cas dels apartaments turístics. De fet, l'estiu passat van acabar elevant 10 punts l'ocupació final, que va arribar a superar el 80%.

Segons els registres d’Apartur i Federatur només es produeixen sis queixes veïnals al mes contra apartaments turístics, una xifra que titllen de ridícula i que, diuen, no justifica la moratòria. Per això creuen que, en realitat, la suspensió de noves llicències a determinats barris de la ciutat es deu a la influència del “lobby hoteler”. “Sabem perfectament que és una moratòria pressionada pel lobby hoteler de la ciutat de Barcelona, i això és inadmissible”, ha assegurat aquest dijous en roda de premsa Lluís Torrent, president de Federatur. Per això, diuen, ja han iniciat contactes amb l’Ajuntament perquè s’aixequi la moratòria. La patronal del sector diu que els hotelers fan “declaracions incendiàries i plenes de demagògia demostren por a haver-se de repartir el pastís”. Apartur també ha presentat una campanya de recollida de signatures per defensar el model de pisos turístics a la ciutat.

Previsió d’ocupació a l’estiu

L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona també ha explicat la previsió d’ocupació d’aquest estiu, molt similar a la de l’any passat. S’espera que se superi lleugerament el 70%, i que, de mitjana, cada turista es gasti 39 euros per nit. A més, s’estima que, també de mitjana, les estades siguin de quatre dies. Segons Apartur, la previsió es podria veure alterada per les reserves d’última hora, molt freqüents en el cas dels apartaments turístics. De fet, l’estiu passat van acabar elevant 10 punts l’ocupació final, que va arribar a superar el 80%. Majoritàriament, els francesos, anglesos i russos, són els turistes que més reserves fan per aquest tipus d’allotjaments.