L’Ajuntament va instituir les Medalles d’Honor de la ciutat, ara fa 17 anys, amb motiu de la commemoració del centenari de les agregacions dels municipis de l’antic pla. És per aquest motiu que aquest guardó incideix molt especialment en el concepte territorial dels districtes, i serveix per reconèixer la labor professional o social de persones i entitats que han contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana.

Els premiats d’enguany són persones i entitats que fomenten valors com l’esforç, la solidaritat i el compromís amb la ciutat.

D’una banda, el Consell Plenari ha escollit Julio Ríos Gavira, president de la Federación de Casas Regionales y Entidades Culturales de Cataluña; Dolors Renau i Manén, pedagoga, psicòloga, política i directora de l’escola d’educadors Flor de Maig de la Diputació de Barcelona; el fotògraf esportiu Manuel Martín Román, a títol pòstum; l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), i Somescola.cat. Aquesta última plataforma aglutina una trentena d’entitats socials i educatives a favor de l’ús del català com a llengua vehicular i treballa per defensar el model lingüístic català als centres educatius. Entre els actes organitzats, i que han confirmat l’important poder de convocatòria de l’entitat, destaca la cercavila multitudinària pels carrers del centre de la ciutat del 14 de juny, que va aplegar centenars de milers de persones contra la LOMCE i l’obligació d’incorporar el castellà com a llengua vehicular a les escoles.

A iniciativa dels consells de districte els premiats són:

A Ciutat Vella: Núria Paricio, directora de la Fundació Tot Raval, i l’Associació de Festes de la Plaça Nova.

A l’Eixample: Maria Lluïsa Baiget i Elias, activista del barri de Sant Antoni, i els Salesians de Rocafort.

A Sants-Montjuïc: Josep Romeu Redondo, activista veïnal del barri de la Bordeta, i l’Escola del Bosc.

A les Corts: l’Associació Discapacitats Visual Catalunya B1+B2+B3, i la Comunitat Educativa de l’Aula de Formació d’Adults de les Corts.

A Sarrià – Sant Gervasi: Jesús Mestre i Godes, historiador i assagista català, i l’Escola Nostra Senyora de Lurdes.

A Gràcia: Ricard Estruch Payà, expresident de la Fundació Festa Major de Gràcia, i l’Associació Pensionistes i Jubilats La Sedeta – Camp d’en Grassot.

A Horta-Guinardó: mossèn Francesc Lladòs Pastellé i la Fundació ADSIS Barcelona.

A Nou Barris: Juan Navarro García, president de l’Entitat Comissió Gent Gran de Nou Barris i vicepresident del Consell Sectorial de la Gent Gran del Districte de Nou Barris, i Pere Cánovas Aparicio, artista, projectista, pintor, creador, dibuixant, escultor i artista del vitrall.

A Sant Andreu: Juan Romero Sastre, membre destacat del món associatiu de la ciutat, i la Coordinadora d’AMPA d’Escoles Públiques del Districte de Sant Andreu.

A Sant Martí: Josep Dalmau Nolla, responsable de l’AV Vila Olímpica, del Casal de Barri Vila Olímpica – Can Gili Nou, i la Federació d’Entitats del Clot – Camp de l’Arpa.