És diumenge, però a partir de quarts de 12 del matí comença l'activitat comercial en aquest carrer. A mig gas, perquè no és un festiu d'obertura autoritzada. Comptem fins a 20 locals, i d'aquests, la meitat treballen. Els comerciants defugen parlar davant de càmera, en alguns casos perquè només són dependents, però ens confirmen que cada cop són més els que obren cada diumenge, sobretot a l'estiu. CIELO DEL POZO, encarregada de Bazaar BCN "Es una tienda que está destinada basicamente al turismo y el turismo lo que se tiene que encontrar siempre, es algunas tiendas en Barcelona que estén abiertas." En un altre punt d'atracció turística de la ciutat, al Born, trobem una imatge similar i més justificacions per obrir. ÁNGELA ESCOBAR, copropietària de Santa Casilda "Estamos en una zona turística, entonces, siempre y cuando los vecinos no se quejen tenemos la opción de abrir." LUIS CARDOSO, encarregat de La Comercial Paul Smith "Normalmente no abrimos, abrimos los domingos autorizados, y eventualmente algun domingo, por ejemplo, como mañana es festivo hemos abierto hoy." El problema són les diferències que hi ha entre la llei espanyola i la catalana. La norma estatal és molt més permissiva. El nou marc legal català, en canvi, limita l'obertura a 10 festius l'any a no ser que es tracti d'un municipi turístic. En el cas de Barcelona, no hi ha consens polític. El govern municipal va acordar amb el teixit comercial obrir els matins dels diumenges dels mesos d'estiu però la iniciativa no va prosperar al plenari per falta de suport de l'oposició." Unes circumstàncies que fan que, ara mateix, el govern sigui més tolerant. RAIMOND BLASI, regidor de Comerç "Ens hem de donar un procés de transició, amb el qual els comerços, una vegada estiguin suficientment informats, que jo entenc que cada vegada ho estan més, de complir en primera instància la norma catalana, i en qualsevol cas que hi hagi les complicitats també polítiques per poder assumir un repte important, com és compatibilitzar el turisme amb el teixit comercial". Sobre una qüestió no hi ha debat: la majoria de comerciants de les zones amb més afluència de turistes són partidaris d'ampliar els horaris i donar servei als clients.

Un diumenge qualsevol, com avui, a mig matí comença l’activitat comercial en molts carrers del Gòtic. Arrenca a mig gas, perquè no és un festiu d’obertura autoritzada i, per tant, els establiments més grans no obriran. Però al carrer d’Avinyó, per exemple, aquest matí la meitat dels 20 locals que hi hem comptat estaven oberts. Els comerciants confirmen que cada cop són més els que obren cada diumenge, sobretot a l’estiu. Per justificar-ho diuen que estan en una zona turística i que són botigues petites. També n’hi ha que creuen que “si no molestem els veïns, podem obrir”. A més, aquest diumenge alguns s’han animat a apujar la persiana “perquè demà és festiu”.

En realitat, cap d’aquests no arguments fa que sigui legal obrir la botiga en un festiu no autoritzat. Les úniques excepcions aplicables a Barcelona que reconeix la Llei catalana d’horaris comercials aprovada el febrer passat són per a:

  • Les pastisseries, rebosteries, xurreries, forns, floristeries, quioscos, benzineres i botigues de plats preparats.
  • Les botigues situades dins d’estacions, hotels, museus o monuments.
  • Les botigues d’alimentació de menys de 150 metres quadrats, si no formen part de cap cadena.
  • Les botigues de conveniència, que poden vendre tota mena de productes en menys de 500 metres quadrats i amb un horari de més de 18 hores diàries.

Però la nova llei catalana, tot i que es va elaborar per superar el recurs d’inconstitucionalitat que hi havia presentat el govern d’Espanya, no acaba de quadrar amb la corresponent llei espanyola, modificada l’any 2012. Segons la normativa estatal, les comunitats autònomes no poden limitar els horaris comercials a menys de 90 hores setmanals, un màxim que la llei catalana fixa en 72. A més, les petites botigues d’alimentació que poden obrir sempre que vulguin poden tenir, segons la llei espanyola, fins a 300 metres quadrats.

Tant la llei estatal com la catalana preveuen que les botigues puguin obrir tots els diumenges i festius en zones turístiques, però són els ajuntaments qui han de delimitar aquestes zones. A Barcelona, el govern municipal va arribar a un acord amb el sector del comerç per declarar la ciutat com a municipi turístic i així poder obrir al matí tots els diumenges d’estiu. Però la mesura no va tirar endavant per manca d’acord polític al ple, així que ara com ara la majoria de les botigues no poden obrir en diumenge.

El que és clar és que, malgrat la prohibició, cada cop són més els comerciants que s’animen a apujar la persiana. Ja ho van començar a fer l’any passat després de la pugna legal entre la Generalitat i l’Estat per esclarir qui tenia les competències per regular els horaris comercials.

L’Ajuntament sap que hi ha botigues obertes en dia festiu que potser no ho haurien d’estar, però de moment opta per tolerar-ho. Segons el regidor de Comerç, Raimond Blasi, estem en un “procés de transició” cap a la implantació de la llei catalana. Molts comerços encara no estan prou informats de si poden obrir o no i, un cop tothom ho tingui clar, llavors serà el moment de fer complir la norma, no abans.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a