Fa gairebé una dècada que aquesta illa del Guinardó està en obres. S'hi estan construint una sèrie d'equipaments: el mercat, una residència i un CAP. Uns treballs, que sumats a la crisi, han passat factura als botiguers de la zona, i en l'entorn més immediat, com per exemple el carrer de la Renaixença, molts han abaixat la persiana. De fet l'entitat que aplega els comerciants diu que ha passat de la setantena d'associats que tenia en un inici als 25 actuals. Per revertir situacions com aquesta, l'Ajuntament ja fa tres anys que va engegar un programa d'ajudes a comerços afectats per actuacions de llarga durada. El 2013 s'hi van invertir 260.000 euros. RAIMOND BLASI, regidor de Comerç "Què es va fer des del primer moment? Identificar amb el territori i els districtes quins eren els punts problemàtics susceptibles d'acollir-se i treballar amb les entitats comercials, perquè també hi ha una vocació que serveixi per vincular el teixit associatiu." Uns recursos que els comerciants inverteixen en activitats de dinamització, com per exemple la festa de l'estiu que faran el cap de setmana que ve. SUSANNA CAMARILLAS, vicepresidenta d'ACEM Guinardó "S'ha aconseguit dinamitzar molt més el barri, s'ha aconseguit apujar els ànims de la gent. 'Sempre estem de festa, sempre esteu fent festes.' I això és el que també a nosaltres ens dóna la força per poder seguir." Un altre eix comercial que s'ha beneficiat d'aquests recursos és el de l'entorn del mercat de Sant Antoni, que porta gairebé cinc anys en obres. VICENÇ GASCA, president de Sant Antoni Comerç "Fem temes com el Tapantoni, que té molt èxit i ens fa venir gent de tota la ciutat, fent els Tres Tombs, que també ens porta molta gent, i per Nadal fem animació al carrer, perquè el que volem és que la gent de fora del barri vegi que Sant Antoni està en obres, però que el comerç està viu." Aquest programa d'ajudes es manté enguany, i els eixos comercials poden beneficiar-se'n fins a sis mesos després del final dels treballs.
L’activitat al mercat de Sant Antoni es va aturar la tardor de 2009. Des d’aleshores, els botiguers de la zona conviuen amb uns treballs que s’han allargat més del previst. Actuacions com remodelacions de mercats, de la Línia 9 del metro o les obres de l’AVE tenen un impacte perjudicial sobre el comerç mentre duren els treballs. Per això, l’Ajuntament ha impulsat una mesura de govern per minimitzar-ne les conseqüències amb recursos que els eixos poden invertir a dinamitzar el comerç.
A Sant Antoni Comerç els ajuts s’han invertit en el Tapantoni, el Fira Antoni o els Tres Tombs, així com activitats lúdiques per impulsar la campanya de Nadal, amb molt bons resultats. La inversió ha servit per atreure, fins i tot, gent d’altres barris de la ciutat.
El comerç del Guinardó
Un altre eix que s’ha beneficiat d’aquest programa és l’ACEM Guinardó, afectats per les obres de construcció d’una illa d’equipaments que inclou un nou mercat, una residència i un ambulatori. Gràcies a aquests ajuts, han impulsat una festa ludicofestiva que es repeteix a la tardor, l’hivern, la primavera i l’estiu (la propera està prevista per al 14 de juny). També han servit per finançar els llums de Nadal i un trenet que va fer un recorregut pels carrers del barri. Des de l’entitat, la vicepresidenta, Susanna Camarillas, destaca que aquest programa ha servit per recuperar l’optimisme i que el resultat ha estat molt positiu.
En total, una vintena d’associacions de comerciants afectades per zones amb obres de llarga durada han rebut aquests ajuts el 2013 per valor de 260.000 euros. Aquest pressupost va destinat a accions i activitats que dinamitzen el comerç i permeten a les botigues guanyar visibilitat durant el període que dura l’obra i fins a sis mesos després que finalitzi.
Una de les partides més importants de l’import total dels ajuts és l’enllumenat nadalenc. S’hi han destinat 140.000 euros, ja que el Nadal és la temporada amb més activitat comercial de l’any i l’escollida pels comerciants per dur a terme més accions al carrer.
Els ajuts municipals per a zones comercials afectades per obres de llarga durada han anat creixent durant aquests tres anys: el 2011 van ser de 100.000 euros i el 2012, de 158.000.