Els 83 treballadors del Bus Turístic de Barcelona comencen aquest dimarts una vaga de tres dies per demanar que els treguin de l’ERTO parcial. Expliquen que l’expedient temporal de regulació d’ocupació ja no és necessari perquè les planificacions de personal actuals són pràcticament iguals a les que tenien en temporada baixa de prepandèmia. La plantilla d’informadors del Bus Turístic, que està subcontractada per MagmaCultura, no descarta allargar la vaga si l’empresa no fa cas a les seves peticions. Durant aquests tres dies no es disposarà de serveis mínims ja que no es tracta de transport públic sinó de transport d’oci.

Demanen sortir de l’ERTO parcial i millorar la gestió

Desenes d’informadors del Bus Turístic de Barcelona s’han concentrat a la plaça de Catalunya per demanar principalment que se’ls tregui de l’ERTO parcial i que es millori la gestió de l’empresa que els contracta que han qualificat de “nefasta“. ‘Aquí estem demostrant que hi ha un problema seriós en la gestió de Magma Cultura, pensem que no està capacitada per gestionar el Barcelona Bus Turístic perquè no sap gestionar persones, ni pagaments, ni nòmines, ni tampoc les prestacions a l’ERTO.” ha denunciat Javier Rodríguez, president del Comitè de Vaga, que ha afegit que “s’està posant en perill tant el servei públic del Barcelona Bus Turístic com del diner del contribuent.’

Per altra banda, també reclamen que no hi hagi discriminació salarial entre companys, que es compleixin els acords signats, que es facin planificacions horàries adequades per evitar sobrecàrrega de treball i que es paguin els imports pendents.

Un preacord que acaba en paper mullat

Segons explica la CGT, les negociacions entre l’empresa adjudicatària MagmaCultura i el Comitè de Vaga del Barcelona Bus Turístic semblava que anaven en bona direcció pel que fa a la sortida de l’ERTO o el pagament d’imports pendents. Havien arribat a un preacord, però aquest dilluns va quedar en paper mullat. Des del sindicat denuncien que MagmaCultura ha simulat una negociació sense oferir cap solució als problemes de la plantilla i que s’ha retractat de la majoria de millores, per acabar seguint només els punts que està obligada a complir per llei.

La decisió de fer vaga es va prendre en una assemblea virtual posterior a la reunió amb l’empresa, en què va sortir un “sí” rotund. Està previst que la plantilla d’informadors es concentri els dies 28, 29 i 30 de desembre a la plaça de Catalunya a partir de les 8.30 h. Això afectarà el servei regular del Bus Turístic i també el Christmas Tour, un servei especial per aquestes dates nadalenques que recorre la ciutat per veure els llums de Nadal més emblemàtics de Barcelona i que acaba el 2 de gener.

L’empresa justifica l’ERTO per la reducció dràstica de visitants

MagmaCultura argumenta que el servei està sota mínims, només funciona el 45% dels busos turístics el que els obliga a tenir menys treballadors. Diuen que es tracta d’una situació perllongada en el temps que excedeix les possibilitats d’actuació de l’empresa. Tot i això, asseguren haver complert en tot moment els acords contractuals amb els treballadors.