JOSEP LLUÍS CLERIES, conseller de Benestar Social i Família "L'Estat està atacant l'autogovern de Catalunya d'una forma molt barruera, que és no pagant els diners que ja ens arriben molt reduïts, a sobre no ens els paguen" (....) Si agafem l'ultim any, l'Estat va atorgar a través de l'IRPF 30 milions d'euros que es van repartir entre entitats catalanes. En els números, haurien de ser pràcticament 53 milions d'euros. Agafant amb les creuetes posades a Catalunya i el que ha tornat."

Després que el tercer sector va denunciar que la Generalitat li deu més de 709 milions d’euros, avui el conseller ha passat la responsabilitat d’aquesta situació al govern central. Cleries ha apuntat que la xifra de deute quantificat per les entitats socials “s’hauria de matisar, no deuen ser tants diners”. Però en tot cas, ha assegurat que el Departament d’Economia està treballant per millorar la tresoreria del seu departament.

Segons Cleries, la situació seria molt diferent si l’Estat complís els compromisos financers que té vers Catalunya.  No només pel fons de competitivitat o la disposició addicional tercera de l’Estatut, sinó també d’altres, com el de les creus que posen els contribuents a les declaracions de la renda per destinar-ne el 0,7% a finalitats socials.

El conseller de Benestar i Família ha recordat que hi ha dues sentències, una del Tribunal Suprem i l’altra del Constitucional, que diuen que aquests recursos els ha de gestionar la Generalitat, de manera que sigui el govern català qui tramiti i resolgui aquesta part de subvencions. Segons Cleries, però, el Govern espanyol li va comunicar dilluns que aquest any tampoc no aplicaran les resolucions judicials. I això, assegura Cleries, fa perdre molts diners als catalans. Per exemplificar-ho, ha explicat que l’any passat la Generalitat va rebre 30 milions d’euros per aquest concepte quan, segons els seus càlculs, la xifra hauria d’haver arribat als 53 milions.