Al Mercat de Sants es veuen poques bosses de plàstic. La majoria van a comprar amb el carretó d'anar a plaça o amb bosses reciclades. I els qui acaben agafant una bossa d'un sòl ús, la paguen. Ja fa mesos que els comerciants d'aquest establiment van decidir cobrar les bosses de plàstic als clients. D'aquesta manera, es van avançar a la normativa europea que prohibirà donar-les gratuïtament a partir de 2018. FRANCESC LEYVA, president de l'Associació de Paradistes del Mercat de Sants "La resposta és molt positiva, tant per part dels comerciants que fem l'esforç de cobrar algo als nostres clients que abans era gratuït, com per part del client que ha de pagar o ha de portar o reciclar la bossa." La situació és diferent al Mercat de Sant Antoni. En aquest cas, la majoria dels paradistes no fan pagar les bosses als seus clients. MIGUEL PARRA, paradista del Mercat de Sant Antoni "Nosotros tenemos una clientela de toda la vida. Tú comprendes que a una persona que viene a comprarte no le puedes cobrar una bolsa, eso es imposible." El sector de l'alimentació és el que està més conscienciat. El 90 % dels supermercats fan pagar entre dos i cinc cèntims per les bosses de plàstic. En canvi altres sectors, com el de la moda, el calçat o l'electrònica, les ofereixen gratuïtament. MIQUEL ÀNGEL FRAILE, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya "Nosaltres ens hem resistit molt perquè pensem que era un servei que donem als clients i que l'impacte mediambiental és exagerat el que s'està dient". La Fundació Catalana de Prevenció de Residus va posar en marxa el 2007 una campanya per reduir el consum de bosses de plàstic i va aconseguir una disminució d'un 50 % en cinc anys. MARTA BELTRÁN, coordinadora de la campanya "Catalunya lliure de bosses" "La solució ideal és l'impost ambiental en què estas donant un missatge a la població que aquesta bossa de plàstic té un cost ambiental, i per tant no és només el cost econòmic de mercat de la bossa de plàstic". Els comerciants ja han alertat els clients que properament hauran de pagar les bosses obligatòriament.

El sector de l’alimentació és el que està més conscienciat amb el pagament de les bosses de plàstic. El 90 % dels supermercats ja fa temps que les fan pagar als seus clients. Però no passa el mateix en el petit comerç: en aquest cas, només un 20 % les fa pagar. I el 90 % de les botigues de roba, calçat o electrònica regala les bosses.

De moment, cada comerciant pot escollir què fa, si fa pagar els clients o no. Però aquesta situació canviarà quan s’aprovi una nova llei que prohibirà als establiments donar gratuïtament bosses de plàstic. Segons el pacte a què es va arribar l’any passat amb els representants del sector, aquesta norma havia d’entrar en vigor l’1 de gener de 2016, però el fet que durant els darrers mesos no hi hagi hagut activitat parlamentària ha impedit l’aprovació de la reforma legal.

Als mercats municipals, la majoria de les parades fan pagar les bosses de plàstic, fruit d’una prova pilot. Un exemple és el Mercat de Sants, que des del setembre no regala bosses de plàstic. El president de l’Associació de Paradistes del Mercat de Sants, Francesc Leyva, assegura que els clients han acceptat la mesura sense problemes i que cada vegada menys gent consumeix bosses de plàstic perquè porten el carretó d’anar a plaça o bosses reciclades. Per fomentar aquest hàbit, els paradistes  regalaran 4.000 bosses reciclades als seus clients a partir de la setmana vinent. Al Mercat de Sant Antoni la situació és diferent: en aquest cas, hi ha paradistes que encara donen bosses de plàstic als seus clients i que aposten per mantenir-ho així.

Des de l’Agència de Residus de Catalunya fa anys que treballen per reduir el consum de bosses de plàstic i, conjuntament amb la Fundació de Prevenció de Residus, han posat en marxa diverses campanyes. A partir de la primera, el 2007, es va aconseguir reduir la xifra de bosses de plàstic a la meitat en cinc anys. Van voler anar més enllà i l’any passat van arribar a un acord amb el sector comercial per fer pagar les bosses de plàstic aquest any 2016. La Confederació de Comerç de Catalunya s’hi va sumar, però els va costar perquè asseguren que hi ha sectors on és difícil fer pagar per una bossa. També consideren que, pel que fa a l’impacte en el medi ambient, “és exagerat el que es diu, només representa un 5 % de tot el plàstic que consumim”. Així ho ha explicat el secretari general de la CCC, Miquel Àngel Fraile, que creu que el que cal són campanyes de civisme perquè tothom recicli aquestes bosses.

L’objectiu de l’Agència de Residus de Catalunya és que el comerç comenci a cobrar voluntàriament les bosses, tot i que encara no hi hagi la mesura aprovada pel Parlament. D’aquesta manera, Catalunya s’avançaria també a la normativa europea que prohibirà la gratuïtat de les bosses de plàstic el 2018.