La bomba de la Barceloneta és la protagonista indiscutible del Barceloneta Tast 2022. El lema de la ruta, “La Barceloneta és la bomba”, n’és una mostra. Aquest any, la ruta gastronòmica presenta la bomba original, sorgida de La Cova Fumada, així com una vintena de varietats que restaurants i bars del barri han anat confeccionant. I la reinterpretació ha arribat, també, als amants dels dolços, ja que el forn Baluard també n’ha creat la seva versió.

El Barceloneta Tast és una una iniciativa engegada l’any passat per l’Associació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta (ACIB). Va néixer, segons explica Alba Tomillero, de la Junta de l’ACIB, “per unir la restauració del barri i per mostrar l’àmplia oferta gastronòmica que hi ha al barri i, així, tornar a les agendes dels barcelonins”.

Mostrar l’àmplia oferta gastronòmica que hi ha al barri i, així, tornar a les agendes dels barcelonins”
Alba Tomillero, Junta de l’ACIB

La Cova Fumada, l’origen

Guillem Solé és la quarta generació de la mateixa família que està a La Cova Fumada. Explica, amb orgull, que la seva besàvia, Maria Pla, va crear la bomba el 1955. “Fent proves de tapes calentes, que en aquella època no n’hi havia, va crear aquesta. La va deixar tastar a un client i va dir: ‘Això és la bomba’, i el nom va sortir d’aquí”, explica en Guillem.

Reconeix que a la família estan orgullosos que es faci una ruta amb la bomba com a protagonista però reivindica: “La vam crear nosaltres, això no s’ha d’oblidar”.

La besàvia del propietari actual de La Cova Fumada, Maria Pla, va inventar el 1955 una tapa calenta que van batejar com a bomba

Un munt de bombes

La vintena de restaurants que participen en aquesta ruta ho fan amb propostes que tenen com a base la bomba originària. Tot i això, cadascun dels establiments en fa la seva versió, això sí, sense que hi faltin ni la patata ni el picant. “La bomba que presentem és la que feia la meva mare als anys 60 i que no hem canviat”, explica, d’altra banda, Jaume Muedra, el propietari del restaurant L’Òstia. Això sí, reconeix que la titularitat de la bomba és de La Cova Fumada.

Amb gust de mar i dolces

Altres establiments, com l’Estraperlo, aposten en la seva bomba per “reivindicar la proximitat amb la mar” i que “som en un barri mariner”. Per això, asseguren, la bomba que fan està “feta amb gamba de la nostra platgeta”.

L’allioli el fan aprofitant els caps i cossos d’aquestes gambes, cosa que potencia el gust de mar.

Però en la ruta hi ha també una versió de la bomba dolça. A diferència de les altres, com explica la seva creadora, Anna Bellsolà, del forn Baluard, no s’utilitza patata. “N’hem fet dues versions amb masses diferents, una de brioix i l’altra amb massa de berlina, i les hem farcit de xocolata”.

Les bombes dolces es prepararan al forn Baluard només els divendres

Preus que oscil·len entre els 3 i 5,50 €

Aquest capritx gastronòmic, com alguns anomenen les bombes, el serviran els bars i restaurants participants en aquesta ruta a preus que oscil·len entre els 3 i els 5,50 €. L’oferta inclou també la beguda.

Els restaurants participants, així com la bomba que ofereixen, es poden consultar en aquest web.