La bodega Montferry de Sants abaixarà la persiana el 22 de juliol. El negoci va començar a funcionar als anys 30 del segle passat al carrer de Violant d’Hongria Reina d’Aragó com a punt de venda de vi. El local que des de llavors ha tingut diversos propietaris ha de tancar ara perquè l’edifici s’enderrocarà per fer-hi pisos. L’actual propietari de la bodega, que fa nou anys que està al capdavant del negoci, traslladarà l’activitat a un altre emplaçament del barri, a finals d’agost.

Un local que ha resistit com a bodega més de 90 anys

El negoci va obrir el 1930 sota el nom de bodega Saró i el 1965 es va incorporar a la cadena de bodegues Montferry, una vuitantena arreu de la ciutat. Des de llavors, i durant 48 anys un matrimoni santsenc, el Pere i l’Eva van estar al capdavant del negoci.

Els bodeguers Pere Trepat i Marc Miñarro

El 2013 van traspassar el negoci i des de llavors el restaurador Marc Miñarro és qui s’ha encarregat de revitalitzar i donar una nova embranzida a la bodega. Ara mateix la Montferry és un dels locals gastronòmics de Sants més populars i amb més presència a les xarxes socials.

Qui protegeix els negocis i sobretot les persones que hi ha al darrere?
Marc Miñarro, bodega Montferry

Un trasllat forçós que farà perdre l’ànima de la bodega

El Marc Miñarro afirma que el propietari de l’edifici on està ubicada la bodega ha complert amb el contracte de lloguer i ha seguit tots els requisits legals per enderrocar i construir al solar. No obstant això, es lamenta que els emprenedors que decideixen apostar per locals emblemàtics de la ciutat es trobin sovint amb situacions d’indefensió com la seva. El Marc va pagar fa nou anys el traspàs de la bodega i ara es veu obligat a fer front a una nova despesa econòmica si vol continuar realitzant la seva feina, sense cap ajut públic. “Qui protegeix les persones que ens engresquem a seguir amb els oficis? Hem fet molta feina amb les noves generacions que no sabien què era una bodega. Però de cop, tot se’n va en orris!”, es lamenta Guiñarro.

De fet, són nombrosos els exemples de negocis de tot tipus arreu de la ciutat que han hagut de tancar els darrers anys perquè els propietaris dels locals han decidit no renovar els contractes de lloguer o han venut els immobles a un tercer.

Tot i que el local de sempre de la bodega Montferry abaixarà la persiana definitivament el 22 de juliol, els clients podran seguir gaudint dels entrepans, platets, vins i vermuts de sempre en l’espai que Miñarro obrirà a finals d’agost al carrer de Serra i Arola, 13. Es tracta de l’actual bar La Muntanyesa, un establiment ara mateix en traspàs per jubilació.

Les parets, les botes, l’olor a vi, l’ànima de la bodega es quedaran aquí
Marc Miñarro, bodega Montferry

La idea del Marc Guiñarro es traslladar al nou emplaçament la major part dels elements mítics de la bodega com són el rètol, les taules i cadires i algunes de les botes de fusta. Miñarro té clar que continuarà oferint la mateixa proposta gastronòmica, tot i que el que creu serà més difícil de replicar són l’essència i el caràcter que desprèn el local actual. “Intentarem endur-nos l’essència cap allà, però evidentment el local es queda aquí. Les parets, les botes, l’olor de vi… tot el que el local desprèn és impossible traslladar-ho i es quedarà aquí sota les runes.”