Moltes de les persones que avui han passat per un centre comercial s'hi han trobat un rètol semblant a aquest. Descomptes i ofertes especials en tota mena de productes per incentivar les vendes de cara a Nadal. La nova iniciativa, batejada com a Black Friday, arriba a Barcelona per primera vegada des dels Estats Units. MARTA GÓMEZ "Mentre que els grans magatzems se sumen a la iniciativa, perquè creuen que la gent quan veu descomptes compra més, moltes de les persones que s'hi acosten encara no ho coneixen." DOLORS CASTAÑO "Benvingut sigui si ens fan descomptes i bon preu. Avui ho he sentit per la tele i he pensat: ho hem d'aprofitar. Hi ha coses molt maques i aquí hi trobes el que necessites per la teva mida." MONTSE FUSTER "I veient que és el Black Friday doncs a veure si ens firem i comprem algun abric o alguna cosa de roba." TERESA ZAPATA "He comprado éste obsequio en una oferta muy buena y el artículo es fino y muy bonito." FRANCESC PALLARÈS "Alguna cosa esta a meitat de preu o en un 40 o 45 per cent de descompte i dius "doncs val la pena". Probablement alguna cosa que he comprat si no hi hagués hagut el descompte no l'hagués comprat." Tot i el nom, el Black Friday durarà fins demà dissabte. Serà aleshores quan es veurà si la gran festa nord-americana del consusmisme es pot consolidar a la ciutat de Barcelona.

És una tradició vinguda dels Estats Units i per primera vegada s’ha volgut provar a la ciutat de Barcelona. El Black Friday ha arribat amb energia però amb una mica d’indiferència, sobretot per part dels consumidors, que aquest divendres encara no sabien de què es tractava. Les grans marques comercials com Fnac, Amazon o El Corte Inglés no han volgut deixar passar l’oportunitat de saber si amb els descomptes i les ofertes exclusives, que ofereixen en aquest dia, els clients reaccionen.

El Corte Inglés, per exemple, creu que la gent està cridada pels descomptes, sigui quin sigui el preu. Aquest Black Friday, però, la majoria dels qui s’hi han acostat no coneixien el dia d’aquestes promocions: “Benvingut sigui si ens fan descomptes i a bon preu”, ha dit la Dolors Castaño, que comprava un jersei aprofitant la rebaixa del 20%. “Veient que és el Black Friday a veure si ens firem i comprem un abric”, ha assegurat per la seva banda la Montse Fuster, que ha vingut a Barcelona des de la Roca del Vallès amb les seves amigues. En la mateixa línia en Francesc Pallarès ha confessat que ha comprat impulsat per les rebaixes dels preus i que “segurament si no hi hagués hagut el descompte no ho hagués fet”.

A més, hi ha grans marques comercials que durant tot el dia oferiran aquestes promocions, El Corte Inglés ha decidit allargar-ho tot el cap de setmana. Fins dissabte a totes les botigues i el diumenge només per Internet. Igual com El Corte Inglés, passada aquesta data, serà quan es podrà fer balanç i veure si a la ciutat de Barcelona es pot consolidar aquesta gran festa nord-americana del consumisme.