(ACN) El Banc Central Europeu (BCE) ha tornat a apujar el tipus d’interès en 0,25 punts, fins al 4 %, i el situa d’aquesta manera en el nivell més alt des del juny del 2007. Malgrat que es tracta del vuitè increment de tipus consecutius des de l’esclat de la guerra d’Ucraïna, la pujada dona continuïtat a l’estratègia adoptada pel BCE el maig passat, que va optar per suavitzar l’estratègia de política monetària i deixar enrere els augments de 0,5 i 0,75 punts.

Frenar la inflació

En el comunicat publicat aquest dijous, el BCE defensa la pujada per intentar contenir la inflació, que malgrat allunyar-se del màxim històric registrat l’octubre passat (10,6 %) es mantindrà en nivells “massa elevats durant massa temps”. La decisió del BCE no ha donat lloc a la sorpresa, ja que diversos dels seus màxims dirigents havien deixat caure al llarg de les últimes setmanes que els tipus es continuarien incrementant.

Què podies comprar amb 20 € fa un any i què pots comprar ara?
L’encariment de més del 20 % del preu en l’oli, la llet i els cereals i de més del 10 % en la verdura, la fruita, la carn i el peix impacta de ple en les compres

A banda de l’increment del tipus bàsic, la resta de tipus que controla el BCE també han augmentat un quart de punt. En el cas del tipus per als préstecs immediats, aquest s’eleva fins al 4,25 %, mentre que el tipus que s’aplica a les entitats per dipositar diners al banc central puja fins al 3,5 %. Els canvis es faran efectius a partir del 21 de juny.