Barcelona tindrà l’edifici de fusta més alt de tot Catalunya, al passatge d’Arriassa (la Verneda i la Pau). Serà una finca de nou plantes, amb una superfície construïda de gairebé 3.400 m², i que inclourà un total de 40 pisos. A cada planta hi haurà cinc habitatges —de dues habitacions cadascun—, mentre que la planta baixa s’ha projectat com a espai públic per integrar-se al barri.

L’edifici més alt de Catalunya és una de les quatre promocions sostenibles i prefabricades que l’Ajuntament de Barcelona està impulsant al districte de Sant Martí. En total, es faran 151 pisos públics de lloguer assequible en tres edificis de fusta i en un de metall durant els propers anys. La construcció prefabricada permet agilitzar els terminis en comparació amb les construccions de maons.

La fusta CLT, la reina

La finca del passatge d’Arriassa tindrà un impacte ambiental reduït (si es compara amb les construccions tradicionals) i també s’ha dissenyat amb criteris de sostenibilitat. Per això s’organitzarà a partir d’un únic pati per garantir el confort tèrmic, la ventilació i la il·luminació, i preveu tenir un hort comunitari. A més, l’empresa encarregada de fer aquest edifici (Sorigué) utilitzarà fusta CLT.

Aquest tipus de fusta (contralaminada) permet que no s’utilitzi ni una gota d’aigua mentre duren els treballs i que gairebé no es generin residus. De fet, la fusta CLT s’ha erigit com el material estrella de les construccions que està promovent l’Ajuntament de Barcelona a Sant Martí: tres de les quatre seran de fusta; la restant es farà amb metall.