pisos lloguer Barcelona
Foto: ACN

La limitació del preu del lloguer prevista a la llei d’habitatge pot provocar que molts propietaris decideixin retirar els seus pisos del mercat i buscar altres opcions, com ara la venda o altres usos. En el cas de Barcelona, l’efecte de la llei podria suposar que l’oferta de lloguer es redueixi un 12,6 %, és dir, que hi hagi uns 24.090 pisos menys al mercat. Són les conclusions de l’estudi que han realitzat Tecnocasa i la Universitats Pompeu Fabra (UPF) amb dades del primer semestre del 2023.

Segons aquest informe, un 7,3 % dels propietaris es decantaria per vendre l’habitatge, l’equivalent a uns 14.000 pisos, mentre que un 5,3 % (uns 10.000 pisos) canviaria la modalitat de negoci per optar, per exemple, per contractes temporals. Una opció fàcil en ciutats turístiques i amb població universitària com és el cas de Barcelona.

En el cas de Barcelona, el topall del preu del lloguer a les zones tensionades és el que més preocupa als propietaris (63 %), mentre que a la resta els amoïna la inseguretat jurídica que es genera.

L’Eixample, on més es redueix l’oferta de lloguer

Per zones, el districte de l’Eixample és on més es reduiria l’oferta de pisos de lloguer, un 16 %. Segons les dades de les oficines que Tecnocasa té a Barcelona, també estaria per sobre de la mitjana Sant Andreu (-15,5%), Sants (-15,3%), Sant Martí (-14,3%), Poble-sec (-14,3%) i Horta-Guinardó (-10,3 %).

El topall al preu del lloguer encara no s’ha aplicat a Barcelona, però ja ha començat a generar incertesa legislativa al sector immobiliari. Una incertesa a la qual també se n’hi suma una altra, la del nou escenari polític que hi hagi després de les eleccions generals del 23 de juliol. “En aquesta situació que no saps demà què passarà, vostè què faria”, explica el catedràtic d’economia de la UPF, José García-Montalvo, per explicar el canvi de plantejament del petits propietaris de pisos.

Comparteix a: