Catalunya és la comunitat autònoma on més ha baixat l’atur el mes de juny. En concret, hi ha 18.948 desocupats menys apuntats als serveis públics de salut que al mes de maig. Això suposa un descens del 3,18% i deixa el nombre total d’aturats en 576.394 persones.

L’atur ha baixat a les quatre províncies catalanes, tot i que és Barcelona la que lidera el descens en nombres absoluts. Ha registrat 11.235 aturats menys , un 2,52%.  A Girona, el descens és de 3.323 persones menys (un 6,16%), a Tarragona, de 2.925 (un 4,39%) i a Lleida, de 1.465 (un 5,07%).

A tot Espanya, la desocupació ha baixat en 67.858 persones (un 1,62%) i situa el nombre total d’aturats en 4,12 milions de persones.

Per sectors, els serveis han liderat el descens en xifres absolutes, seguits de la indústria i la construcció.

Tot i el descens general, el nombre d’aturats continua sent més elevat que el mes de juny de l’any passat. A la província de Barcelona, ara hi ha 16.669 desocupats més, un 3,99%.

Les reaccions

Patronal i sindicats han coincidit a dir que el descens de l’atur és conseqüència de l’inici de la temporada d’estiu (amb l’augment dels contractes temporals en el sector serveis) i no d’una millora de l’economia. PIMEC ha valorat positivament les dades però “reitera la necessitat d’apostar de forma clara per mesures que incideixin en l’atur estructural”.

De la seva banda, CCOO alerta que el descens de l’atur és conseqüència d’un lleuger augment de la contractació temporal, però no de la contractació indefinida. Per això, reitera “la necessitat d’un canvi de model productiu i la retirada de la reforma laboral ja que s’ha evidenciat incapaç de crear ocupació”.