La de les pensions és una de les reformes que el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha tirat endavant empès sobretot per les pressions de Brussel·les. La superació d’un dels primers tràmits parlamentaris, el del Congrés, ha incorporat novetats en el projecte de llei: un dels més rellevants és la integració dels treballadors de la llar en el règim general de la Seguretat Social. Ras i curt, això implica regular més aquesta professió per igualar-la en drets amb la resta de treballadors.

Els socialistes només han comptat amb el suport de CiU i ha estat a canvi de la introducció d’algunes esmenes. Per exemple, la millora de les pensions de viduïtat més baixes. Però sobretot, CiU ha aconseguit de Zapatero una de les reclamacions més escoltades els últims mesos: les comunitats autònomes podran ser les propietàries dels edificis dels hospitals de la Seguretat Social que ja gestionen. En el cas de Catalunya, suposaria tenir la titulartitat de fins a set immobles, com els del Vall d’Hebron o Bellvitge.

Aquests són els últims canvis però, sobretot, aquesta serà la reforma que retarda fins als 67 l’edat legal de jubilació. I també la reforma que amplia dels 15 als 25 anys el període per calcular la pensió.

El text continua el tràmit parlamentari i marxa ara al Senat, on el Partit Popular manté la majoria. Per tant, és previsible la llei sigui modificada a la cambra alta, encara que el Congrés té després la possibilitat de descartar aquestes modificacions.