La cita, que s’allargarà fins divendres, l’ha inaugurada l’alcaldessa, Ada Colau, que ha recalcat la necessitat de treballar en xarxa per donar resposta als reptes locals que plantegen plataformes com Airbnb. Per Colau, el creixement del 18,5 % dels allotjaments turístics a Barcelona els últims cinc anys “recorda la bombolla immobiliària” i, per tant, provoca un creixement desequilibrat que està expulsant els veïns d’alguns barris de la ciutat.
Al Gòtic, ha dit Colau, “el 61 % de la població és flotant”. L’Ajuntament ja fa un temps que “ha començat a interpel·lar a la responsabilitat” de les plataformes de lloguer i a requerir-los que no s’hi anunciïn els apartaments no regulats. De fet, algunes d’aquestes plataformes, com Airbnb o Homeaway, ja han rebut sancions per part del consistori per aquesta qüestió.
Mirada internacional
Pel que fa a les altres ciutats, des de París reclamen que els apartaments que s’anuncien en plataformes com Airbnb es registrin prèviament en un cens municipal per poder controlar millor “eventuals fraus”, mentre que a Amsterdam opten per establir un màxim de 60 dies de lloguer turístic a l’any. El responsable de Lisboa considera que l’activitat turística és una font d’ingressos important per a la ciutat, que els està ajudant a sortir de la crisi, però alerta també d’una tendència que es repeteix, en més o menys mesura, en totes les ciutats que han assistit a la trobada: l’expulsió dels veïns del centre de la ciutat. Pel que fa a Sant Sebastià, al País Basc, assenyalen que és just ara quan estan començant a notar els efectes de la gentrificació, per exemple, en les dificultats que tenen els estudiants per trobar pis a la ciutat.