No és casualitat que se celebri l’aniversari de MedCities a Barcelona. La capital catalana va veure néixer el 1991 aquest projecte, que tenia com a objectiu treballar pel desenvolupament urbà sostenible. Al llarg dels anys el projecte ha anat evolucionat fins a arribar a treballar temes tan diversos com el conflicte de refugiats o el canvi climàtic. En l’acte, que ha estat presidit per Ada Colau, també hi han participat el president del Comitè de les Regions Europees (CDR), Markku Markulla; el secretari general de la Unió per la Mediterrània, Fathallah Sijilmassi; i el president de MedCities i alcalde de Tetuan (el Marroc), Mohamed Idaomar.

En l’acte, Colau ha volgut remarcar la vocació mediterrània de Barcelona i s’ha mostrat orgullosa d’haver col·laborat en la creació de xarxes de cooperació de les dues bandes de la riba del mar. L’alcaldessa ha recordat els acords als quals la setmana passada les ciutats van arribar en el marc de l’Habitat III. “Aquest és el segle de les ciutats i ha de ser també el de la cooperació”, ha remarcat Colau, qui ha coincidit amb els altres assistents en la importància de compartir els projectes i establir vincles a favor d’un desenvolupament urbà més sostenible. En aquest sentit, Colau ha constat que quan Barcelona ha sabut establir vincles amb altres poblacions del Mediterrani, “la ciutat s’ha fet encara més gran”.

L’alcaldessa ha aprofitat l’ocasió per recordar que el Mediterrani està vivint un moment molt delicat provocat per múltiples problemes, des de les guerres fins al canvi climàtic, passant per la violació dels drets humans o els refugiats. Unes problemàtiques a les quals Colau ha reclamat que s’han de fer front des de les dues bandes de la riba. A parer seu, aquests problemes globals tenen un gran impacte local, i vista la indiferència dels estats, demana més cooperació i implicació en l’àmbit local. “Si s’aconsegueixen ciutats amb espais més inclusius i sostenibles es farà un primer pas cap a una regió estable i de futur”, ha afegit l’alcaldessa.