Es tracta d’un terme militar però els “bootcamps” s’han convertit per a molts barcelonins en una oportunitat per capgirar la seva vida. Són cursets intensius en llenguatge de programació que permeten als estudiants dissenyar webs o crear bases de dades per a empreses en un temps rècord. Al final de la seva formació s’organitzen un seguit de “speed datings” que posen en contacte els candidats amb empreses tecnològiques.

Els perfils més buscats

En aquestes trobades ràpides que han organitzat la Mobile World Capital i Barcelona Activa, uns 43 participants, dels quals 23 són dones, s’han pogut entrevistar amb unes 15 empreses que buscaven un perfil tecnològic. Aquest dimarts s’han realitzat un total de 300 entrevistes en torns de 15 minuts.

Entre aquests candidats es troba Juan Carlo Castillo, que va deixar la seva formació de ballarí i de teatre per acabar apuntant-se al “bootcamp” de l’IT Academy de Barcelona Activa. Castillo es mostra molt esperançat a mesura que l’entrevista avança. “Al començament estava una mica nerviós però de mica en mica et vas relaxant i vas mostrant la teva millor cara. Les empreses ara mateix estan a la recerca de perfils molt diversos i crec que aconseguiré alguna cosa, estic molt il·lusionat”.

Ara el perfil del programador s’ha obert una mica i es valora més el fet de compartir, compartir informació i les idees i confrontar el teu treball amb altres
Juan Carlo Castillo, candidat a les “speed dating”

Castillo, com bona part dels candidats, és conscient que a banda de la formació tècnica ha d’aportar alguna cosa diferencial a les empreses. “Ara mateix el més important dins de les empreses de tecnologia són els ‘softskills’, el fet de saber treballar en equip o de saber confrontar idees. La tecnologia a vegades et deixa sol davant de l’ordinador i ara el perfil del programador s’ha obert una mica i es valora més el fet de compartir informació i les idees i confrontar el teu treball amb altres”.

Programadors en sis mesos

Jordi Arrufí és el director del programa Digital talent de la Mobile World Capital i valora molt positivament no només la formació que ofereixen els “bootcamps” de programació, sinó també les oportunitats que ofereixen aquestes cites ràpides laborals. “Són programes que estan molt orientats al que necessita el mercat en aquest últim llenguatge de programació i per tant molt orientats a l’ocupabilitat. De fet, més del 80 % de les persones que surten d’aquests ‘bootcamps’ han acabat trobant feina“.

Són persones que estan molt buscades a la nostra ciutat, és el perfil més demandat amb diferència i no para de créixer 
Jordi Arrufí, director del programa Digital talent de la MWC

Sara Díaz és la responsable de Foment del Talent Digital de Barcelona Activa. Díaz destaca la importància que tenen aquests cursets per oferir noves oportunitats als ciutadans. “Està adreçat a barcelonins que es vulguin reorientar cap el sector digital. En aquest sentit la nostra IT Academy ofereix una bona oportunitat per a ells. És un ‘bootcamp’, una formació molt intensiva per acabar sent programador web i, en definitiva, expert en ciència de dades”.

En sis mesos podem reconvertir aquestes persones, podem crear perfils professionals nous en un temps rècord
Sara Díaz, responsable de Foment del Talent Digital de Barcelona Activa