El sector tecnològic i informàtic continua amb una presència de dones molt escassa. Representen només un 30 % de les persones que es dediquen a feines i tasques dins d’aquest sector. Tot i això, cada vegada hi ha més projectes que pretenen acostar la tecnologia a les dones i sobretot a les nenes, per tal que es vegin capacitades per treballar en el sector i s’engresquin a estudiar i a formar-se per ser programadores, tècniques, informàtiques o desenvolupadores web.

L’Anna cursa aquesta formació per obrir-se portes al món digital

L’Anna Girona va decidir formar-se en el món digital després d’una situació laboral complicada. Atreta pel món tecnològic, vol especialitzar-se en el món digital, un àmbit molt ampli que, segons explica, li permetrà ser programadora, desenvolupadora, fer aplicacions i entendre el funcionament de moltes empreses. Ella mateixa considera que el món ja és digital, i que de cara al futur serà imprescindible el llenguatge de la programació i les diferents interfícies per poder treballar amb un alt rendiment en qualsevol empresa. Ella creu que, a més, és important que les dones formin part d’aquesta digitalització des de les empreses tecnològiques. Per les dones que actualment volen inserir en aquest tipus de professions, que no les considerin un món d’homes. Que se sentin atretes per aquestes tasques, fins ara molt masculinitzades.

Factoria F5 dona una formació tecnològica a dones en risc d’exclusió social

És el cas de Factoria F5, una organització sense ànim de lucre que té en marxa un projecte per donar totes les eines i la formació a dones en risc d’exclusió social per tal que siguin desenvolupadores web. Moltes d’elles s’han inserit en el món laboral tot i la crisi del coronavirus, i els responsables del projecte destaquen que, a banda de la satisfacció, els fa feliços pensar que aquestes dones s’estan convertint en un referent per a les nenes que d’aquí a uns anys triaran a què es volen dedicar en un futur. Són les generacions que marcaran la diferència, diuen, les que impulsaran l’entrada de les dones al sector tecnològic com a normalitat i no com a excepció. El projecte forma part d’un repte per impulsar l’accés a la formació tecnològica a dones i nenes i està finançat per Google.