En marxa un programa que busca formar 10.000 persones en un horitzó de 10 anys que puguin cobrir la mancança que hi ha al mercat de mà d’obra especialitzada en la programació. El projecte Barcelona Inclusive Coding arriba a través del Mobile World Capital i amb el suport institucional de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i entitats socials com ara Creu Roja.

Gent formant-se en la Factoria F5

Ara mateix a Catalunya hi ha un 25 % de la població que es troba en risc d’exclusió social i, alhora, existeix una forta demanda de professionals en el món digital. En el cas de Barcelona, per exemple, dues de cada 10 ofertes de treball estan relacionades amb l’àmbit digital.

24 empreses compromeses

Ara mateix el projecte gaudeix del suport de 24 empreses que necessiten de manera urgent incorporar especialistes en tasques de digitalització. De les 150 primeres persones que ja s’estan formant, al voltant d’una seixantena ja han fet entrevistes de feina amb una quinzena d’aquestes empreses i, per tant, ja s’ha engegat el procés de contractació.

“Les empreses no fan això només per solidaritat. Al final, aquests empleats els aportaran valor en el seu dia a dia, és una situació de ‘win-win‘”, afirma el director del Barcelona Digital Talents, Jordi Arrufí, que creu que, de les 24 empreses que actualment donen suport al projecte, al 2022 es podrà arribar al centenar.

Les empreses no fan això per solidaritat, aquests empleats els acabaran aportant valor al projecte
Jordi Arrufí, director del programa Barcelona Digital Talent

Barcelona Hub digital

Arrufí també veu clar que Barcelona està molt ben posicionada per absorbir tot aquest talent digital. “Fa uns 15 anys la ciutat no competia amb les grans capitals tecnològiques d’Europa. Ara sí, Barcelona està considerada un dels grans centres de tecnologia a escala global. A Europa estem entre les cinc primeres ciutats amb més capacitat d’atracció d’inversió estrangera en tecnologia”, apunta.

Barcelona es troba entre les 5 primeres ciutats amb més capacitat d’atracció d’inversió estrangera en tecnologia
Jordi Arrufí, director programa

Conscient d’aquest potencial, la ciutat ha posat en marxa tot un seguit de programes per mirar d’escurçar la bretxa digital, especialment entre les persones més vulnerables. En aquesta línia, programes com l’IT Academy de Barcelona Activa o el Connectem Trinitat Nova intenten equilibrar la balança.

Un futur més optimista

La Desirée s’està formant per ser programadora web a Factoria F5, el centre on s’imparteix el curs del Barcelona Inclusive Coding. Ella va arribar de Veneçuela, és vídua, amb un nen de sis anys i amb ganes de poder tirar endavant la seva criatura tota sola. Ella és optimista amb el futur i li agradaria que una empresa la pogués contractar com a programadora júnior i en un futur poder constituir la seva pròpia empresa.

Detall de l’ordinador de la Desirée amb línies de codi

El curs, però, no és gens fàcil i demana a aquells que hi vulguin accedir un compromís ferm. Són sis mesos de formació intensa, durant vuit hores cada dia a la setmana. Per això, a Factoria F5 fan un procés previ de selecció per assegurar-se que el perfil de la persona que vulgui optar al curs sigui l’adient.

Per fer-ho tot més fàcil, els estudiants disposen d’un professor que els ajuda a desenvolupar les seves habilitats, no només tècniques sinó també les de treball en equip. Tot plegat provoca que la taxa d’abandonament del curs de formació sigui molt baixa, en alguns casos no arriba al 2 %.

La Desirée rep el suport d’un dels formadors, en Carlos