Les destinacions de llarga distància segueixen sent les més demandades a les agències de viatges per a l’estiu. Països asiàtics com el Japó, Indonèsia, Tailàndia, el Vietnam o l’Índia ocupen les primeres posicions. Al darrere, països americans com els Estats Units, el Canadà o Cuba. Pel que fa als africans, els més sol·licitats són Kènia i Madagascar per la seva oferta de safaris. ACAVe assegura que les reserves han augmentat un 10 % i que s’allarga la durada mitjana dels viatges.

L’Associació Catalana d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe) atribueix l’augment de les reserves a la millora del mercat laboral. Aquest factor també ha fet que els clients reservin els viatges organitzats amb més antelació: la meitat de les agències de viatges consultades afirmen que la majoria de consumidors reserven amb entre tres i sis mesos de previsió. Un fet que els permet aconseguir millors preus i escollir entre una oferta de serveis més àmplia. Segons Martí Sarrate, president d’ACAVe, les noves rutes intercontinentals que operen des de l’aeroport de Barcelona-El Prat també estan fent augmentar les reserves, tant de barcelonins que viatgen a l’estranger com d’estrangers que vénen a Barcelona i contracten paquets amb agències locals.

La durada dels viatges també s’ha allargat fins a entre vuit i 15 dies de mitjana, amb una despesa per persona entre els 1.500 i els 2.500 euros. Segons Martí Sarrate, president d’ACAVe, les agències de viatges “ens hem convertit en una garantia de seguretat per als consumidors, que cada cop valoren més aquest aspecte”.

Àsia, el continent preferit

Pel que fa a les destinacions, els països asiàtics lideren les reserves (sobretot el Japó, Indonèsia i Tailàndia), seguits de països nord-americans com els Estats Units i el Canadà i els safaris de l’Àfrica. En els viatges europeus, la demanda es manté estable, amb un lleuger augment de reserves cap a Rússia i els països escandinaus, i un descens de la demanda cap a capitals com Londres o París a causa dels atemptats terroristes. Els creuers es mantenen a l’alça per la bona relació qualitat-preu i la millora de prestacions de les companyies. Pel que fa a destinacions internes a l’estat, lideren les Illes Balears, amb Andalusia en segon lloc i les Illes Canàries en el tercer. Destaquen el País Basc, Navarra i Galícia com a destinacions de muntanya i també La Rioja escala posicions pels seu turisme lligat al vi.