Les cambreres de pis, agrupades en la plataforma Las Kellys Barcelona, són contràries a les externalitzacions, perquè consideren que precaritzen els sous de les empleades, que cobren entre 400 i 500 euros menys que les treballadores contractades directament pels hotels. La UGT podria acceptar que el servei segueixi externalitzat, però mantenint els sous que marca el conveni. Diu que això els permetria avançar en les negociacions per tancar-les abans de finals de juliol.

Els sindicats expliquen que és important tancar les negociacions aviat perquè les millores salarials per a tots els treballadors s’apliquin als que treballen només durant la temporada d’estiu. Recorden que les Kellys són una part dels treballadors als quals representen, però que cal pensar en la resta de treballadors, com els cambrers de restaurants i bars, els cuiners i animadors.  Des de la UGT expliquen que el conveni afecta uns 400.000 treballadors a tot Catalunya i que, d’aquests, les cambreres de pis serien entre 30.000 i 40.000.  Las Kellys Barcelona calculen que a la capital catalana són unes 7.000. Segons els dos sindicats majoritaris, l’externalització del servei comporta pitjors condicions laborals per a les cambreres de pis i també rebaixa la qualitat del servei que es dona.

De moment, la patronal ha ofert un augment salarial del 1,5 %. Una mesura que els sindicats consideren insuficient, reclamen que hauria de ser d’un 3 %. Sí que hi ha acord en què el nou conveni per a tot el sector sigui per a tres anys.

Els sindicats consideren que ara és el moment de millorar les condicions del sector perquè aquest pràcticament no ha patit la crisi i, ja que, des de fa uns anys, es treballa a un ritme molt bo. El responsable d’hosteleria de la UGT Catalunya, Esteban Casas, diu que “als hotels de Barcelona ciutat s’està treballant a un nivell que no s’ha treballat en la vida”. Segons Paco Galván, responsable d’hostaleria de CCOO, des de fa uns any que els hotels “estan batent rècord de facturació” i afegeix que “la facturació va augmentant per sobre dels dos dígits, és  dir, per sobre del 10 % en els últims anys i tot indica que aquest any es produirà un altre rècord en la facturació”.

Segons el Gremi d’Hotels de Barcelona, a la ciutat, el 2016, hi havia 413 hotels i es va fer una facturació de 1.400 milions d’euros. Això significa més de tres milions per hotel de mitjana. Els sindicats creuen que la xifra de facturació seria més alta.

Segons l’Informe d’Activitat Turística 2016 de l’Ajuntament de Barcelona, l’any 2016, a la ciutat, hi va haver més de 19 milions de pernoctacions i, segons el mateix informe, el preu mitjà per habitació era de 113,69 euros. Si s’extrapolen els resultats de facturació d’acord amb questes xifres, s’obté un total de 2.200 milions d’euros. El que suposaria uns 5 milions de facturació per hotel de mitjana. Segons els sindicats, els hotels amb més habitacions que són de categories superiors poden arribar a facturar 40 milions en un any.

El Gremi d’Hotels de Barcelona ha declinat fer declaracions mentre les negociacions del conveni estiguin en marxa. La propera reunió entre sindicats i patronal per negociar el nou conveni es farà el 28 de juny.