El 23 de març el Parlament de Catalunya va aprovar en els pressupostos de 2017 un canvi en la taxa turística. Fins ara, a Barcelona s’aplicava una escala de tres preus diferents: 0,65 cèntims per persona i nit en el cas dels apartaments turístics i hotels de fins a tres estrelles; 1,10 euros per als hotels de quatre estrelles i quatre estrelles superior; i 2,25 euros per als hotels de cinc estrelles i creueristes.

Amb la reforma, els preus es mantenen però canvien els criteris. Els apartaments turístics de Barcelona passen de cobrar la taxa més barata a igualar-se amb els hotels de cinc estrelles. Per tant, els turistes que s’allotgin en aquests pisos hauran de pagar 2,25 euros per cada dia que hi pernoctin. Per al president d’Apartur, Enrique Alcántara, es tracta d’una mesura precipitada i desorganitzada: “No crec que hagi de pagar el mateix un multimilionari que s’allotgi en un hotel de cinc estrelles de luxe que una persona que es quedi en un pis turístic per 100 o 150 euros la nit”, denuncia.

Tot i que des de l’entitat estan d’acord amb els beneficis que aporta la taxa turística, critiquen que no s’ha avisat amb prou antelació i que això crea confusió entre els clients: “Els expliquem que els hem de cobrar 2,25 euros i aleshores ells t’ensenyen el paper de la reserva en què posa el contrari. I si vas a la web de la Generalitat tampoc està actualitzada”, assegura Alcántara.

Canvis en la taxa turística de creuers

Un altra modificació arran dels nous comptes és la taxa turística que es cobra als creueristes. Aquells que feien una estada de menys de 12 hores a la ciutat no havien de pagar res, mentre que ara hauran de pagar 65 cèntims. Pel que fa als creuers que fan parada durant més de 12 hores, la taxa continua sent de 2,25 euros.

Barcelona rebrà el 50 % dels diners recaptats

D’altra banda, els comptes de la Generalitat també inclouen una modificació del repartiment dels diners recaptats per la taxa turística. Fins ara s’establia que a les administracions locals el corresponia rebre el 30 % del total recaptat (en el cas de Barcelona, li corresponia el 33 %), mentre que a partir d’ara en rebran el 50 %. Un increment, però, que no respon encara a les reivindicacions del govern municipal, que fa temps que reclama poder gestionar la totalitat de l’impost.