Els preus dels hotels de Barcelona van a l’alça i ho fan a totes les categories. Els d’una i dues estrelles, però, s’han disparat si comparem els imports que es paguen ara amb els d’abans de la covid-19. En concret, dormir en un allotjament d’aquesta categoria s’ha encarit un 54,6 %. El percentatge es troba molt per damunt de la mitjana de tots els hotels de la ciutat, que situa l’augment de tarifes en el 32 %. Aquests percentatges estan calculats a partir de les dades oficials de l’Ajuntament.

En xifres absolutes, dormir en un hotel d’una i dues estrelles val 46 € més que el 2019. En concret, allotjar-s’hi a l’abril de fa quatre anys costava 83,90 €, mentre que el preu actual frega els 130 € la nit (129,70 €).

A l’altra banda de la balança, als hotels de cinc estrelles, l’encariment és molt menor, del 28 %. Tenint en compte que els preus en aquests establiments són molt més elevats, però, un 28 % suposen 70,90 € més. A les categories intermèdies la pujada ha estat més baixa, de manera que la mitjana se situa en 42,50 €.

Els preus més alts des del 2013

Si analitzem les dades des del 2013, les més antigues de què disposa el Departament d’Estadística de l’Ajuntament, els preus als hotels d’una i dues estrelles se situen al nivell més alt de l’última dècada. Fins a l’arribada de la pandèmia, no havien superat mai els 100 € per nit, amb un pic màxim de 98,60 € el setembre del 2019. En canvi, des de la recuperació del sector, ja s’han sobrepassat sis vegades.

Després del tancament obligat dels hotels i les restriccions per frenar la covid-19, els preus es van disparar als establiments de categories més baixes. La barrera dels 100 € es va superar per primer cop el juny del 2022, coincidint amb la celebració del Primavera Sound i el Sónar a la ciutat. El cost d’una nit en aquests establiments es va situar en els 119,60 € i, a partir d’aquí, les tarifes es van mantenir altes durant tota la temporada. No van tornar a baixar fins al novembre.

“Hem de pagar la factura de la covid”

El director del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, justifica l’augment de preus al conjunt de les categories per dos motius: l’increment de costos i la “factura de la covid”. Casals remarca que hi ha hagut augments importants de l’IPC i, especialment dels subministraments, sobretot l’energia, i l’alimentació. Pel que fa a la pandèmia, assegura que els mesos de tancament van obligar-los a endeutar-se amb crèdits bancaris, uns diners que ara estan tornant. Per tot plegat, diu: “Ho hem hagut de traslladar al preu final”.

Tenir un hotel tancat costa molts diners, s’ha de mantenir, es va anar acumulant dèficit i aquestes pèrdues es van haver de pagar amb crèdits”
Manel Casals, director del Gremi d’Hotels de Barcelona

“Fins ara ens ha faltat pensar que podíem vendre’ns al preu que ens pertoca”, explica. En aquest sentit apunta que el Gremi s’està començant a creure que la gent està disposada a pagar molt per venir. De fet, segons dades dels hotelers, l’ocupació s’està recuperant i aquest 2023 se situa al 79 %. És una xifra lleugerament per sota que el 2019 (0,38 % menys), però que tendeix a acostar-se als nivells prepandèmia.

Tot i això, les dades amb què treballa el Gremi difereixen lleugerament de les de l’Ajuntament. El Gremi coincideix que hi ha hagut un encariment dels preus, però el situen en el 25 % de mitjana. Segons el seu càlcul, dormir a la ciutat té un preu mitjà de 164 €, 33 més que el 2019. El mes passat, el Baròmetre Hoteler elaborat per STR i Cushman&Wakefield va situar-lo en 143 €.