El saló Construmat 2023 ha obert portes aquest dimarts amb la mirada fixada en l’eficiència i la sostenibilitat dels materials de construcció. Un dels focus principals de la fira és tota una àrea dedicada a la construcció amb fusta.

El organitzadors assenyalen que l’edició d’enguany és “un retorn als orígens” i que agrupa tota la gent del sector. “La sostenibilitat, l’eficiència i l’economia circular són ja el present”, assenyala Xavier Vilajoana, president de Construmat. Precisament, des d’aquest punt de partida, el sector vol posar damunt la taula el futur de la construcció. Un futur per al qual des del sector es demana a les administracions una “estabilitat i seguretat jurídica”.

Una casa de fusta construïda en tres dies

Dins l’àrea dedicada a la construcció amb fusta s’ha començat a fer una casa amb aquest material perquè els visitants puguin observar el procés. El resultat final es podrà veure en només tres dies, el temps que dura el saló.

El sistema de construcció amb fusta està molt estès als països del nord d’Europa, pel baix impacte ambiental. “És un producte molt eficient i un bon aïllant tèrmic i que, a més, ajuda en la regeneració dels boscos“, explica Vilajoana.

L’oportunitat dels fons europeus per a la rehabilitació

En el marc de la fira se celebra també un congrés amb més de 50 sessions i 50 ponents. Aquest dimarts l’atenció s’ha centrat en l’oportunitat d’aprofitar els 3.400 milions dels fons Next Generation per impulsar projectes de rehabilitació i eficiència energètica.

Una de les destinacions importants d’aquests fons és la pota de la rehabilitació dels edificis, segons el president de Construmat. “Costa que els propietaris dels edificis s’hi posin i per això es important no posar-hi gaires traves i fer pedagogia per explicar els avantatges de la rehabilitació dels habitatges”, afegeix Vilajoana.