L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) està expectant sobre l’efecte que pot tenir l’alerta pel coronavirus sobre el Mobile World Congress i en conseqüència sobre l’ocupació durant la setmana que es farà (del 24 al 27 de febrer). De moment el congrés se celebrarà amb total normalitat, tot i que alguna empresa ha admès que no participarà a la fira per aquest motiu. Segons Apartur, enguany tenen més reserves fetes pel MWC que l’any passat, arribant al 86 % de les reserves confirmades. Tot i això, ha admès alguna cancel·lació, però alhora ha demanat prudència.
El 2019 tanca amb un balanç positiu i amb xifres de recuperació
Els apartaments turístics han aconseguit el 2019 unes bones xifres d’ocupació i han arribat al 81,7 % de mitjana, incrementant-se en tres punts respecte al 2018 i arribant als nivells del 2017. Segons Apartur, el sector confirma la seva recuperació després d’un 2018 “dolent”, tant per l’ocupació com pels preus que l’any passat es van incrementar, un 4,5 % de mitjana. Tot i les xifres, l’associació evita el “triomfalisme”.
Contraris a l’augment de la taxa turística
El sector mostra la seva preocupació per les conseqüències del Brexit perquè els britànics són el principal mercat a Barcelona i es preveu que aquests turistes perdin poder adquisitiu en sortir de la Unió Europea. Des d’Apartur consideren que els efectes es veuran a mitjà termini, d’aquí a uns dos anys.
L’associació es mostra crítica amb el nou recàrrec sobre la taxa turística que s’ha d’aprovar els pròxims dies en els pressupostos de la Generalitat. Diu Enrique Alcántara, president d’Apartur, que Barcelona haurà multiplicat per 10 la taxa dels habitatges turístics en només tres anys, passant dels 0,65 euros als 6,25 euros, segons dades de l’Observatori del Turisme de Barcelona. Alcántara es queixa que “quin impost del món es multiplica per deu en tres anys?”.
La patronal del sector espera que el nou Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) que ha d’elaborar l’Ajuntament es faci amb el màxim consens possible. “Tots volem el millor per a la ciutat i només anant plegats es pot vetllar pel benefici comú”, afirma Alcántara.