L’entitat que agrupa els apartaments turístics de Barcelona, considera que el pla provoca un greuge comparatiu “molt rellevant” entre apartaments i hotels, i n’afavoreix aquests últims. Qualifiquen la norma “d’arbitrària i desproporcionada” que culpa als apartaments de la degradació de Ciutat Vella i que “provocarà pèrdues econòmiques irreparables a la ciutat”.

David Riba i Frank Granados, dos dels responsables d’Apartur, han presentat les al·legacions al Pla d’usos de Ciutat Vella, una mesura que ja van anunciar a principis del mes de juny, un cop es van conèixer les línies principals de la norma.

Tracte discriminatori i “inconstitucional”

Els responsables dels apartaments denuncien el tracte de favor als hotels, ja que consideren que el nou pla en liberalitza la implantació. Per contra, obliga els propietaris d’habitatges d’ús turístic a agrupar-se en edificis sencers i se’ls bloquegen noves llicències. Aquest fet pot provocar, segons Apartur, que un de cada dos pisos turístics de Ciutat Vella acabi tancant, i que la mesura afecti petits propietaris.

Segons Apartur, la proporció de places hoteleres  respecte a les d’apartaments turístics és de 10 a una al districte de Ciutat Vella, mentre que al conjunt de la ciutat és de tres a una. La liberalització d’hotels podria comportar que la diferència s’eixamplés encara més.  Defensen que els residents als apartaments fan més vida de barri i pernocten una mitjana de 5,8 nits (per 2,1 als hotels), una realitat “més coherent amb el turisme que es vol atreure a Ciutat Vella”, diuen.

Els responsables dels apartaments turístics creuen que l’Ajuntament els vol “demonitzar” i acusar-los de tots els mals de Ciutat Vella, “com el trencament de la convivència veïnal, de generar incivisme i de destruir habitatges permanents”.