A Barcelona hi ha 290.416 pisos de lloguer i un 36 % són propietat de grans tenidors, que ja representen un 2,1 % del total de propietaris. Així ho assegura l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, que acaba de publicar un informe amb dades corresponents al 2021. Els grans tenidors són les persones físiques o jurídiques que tenen més de 10 pisos de lloguer. En el cas de la ciutat, la immensa majoria, un 77 % són persones jurídiques, la major part —un 68 %— empreses.

L’informe també assenyala que més de la meitat dels habitatges de lloguer de Barcelona —un 51,4 %— estan en mans de persones que tenen més de tres propietats.

La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, creu que aquestes dades desmunten alguns “mites”. “No és cert que estiguem davant d’un parc de lloguer que està en mans de propietaris vulnerables. No és això el que tenim a la ciutat”, ha assegurat. Per això creu que les xifres trenquen “un relat” que es fa servir per argumentar en contra de la regulació del preu dels lloguers.

Pocs pisos de lloguer públics

Per contra, només un 4,4 % dels pisos de lloguer són de titularitat pública (l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona o la Generalitat). En aquest cas, sumen 12.893 habitatges. Estan situats, sobretot, al districte de Ciutat Vella i representen el 20 % dels habitatges en barris perifèrics com Can Peguera, Torre Baró, Vallbona i Baró de Viver.

A Barcelona viuen de lloguer prop de 720.000 persones

Pel que fa al conjunt del parc d’habitatge a la ciutat hi ha actualment 754.326 pisos i el lloguer representa un 38,5 % del total. Això, segons l’Ajuntament de Barcelona vol dir que a la ciutat viuen de lloguer gairebé 720.000 persones. Unes dades que per Lucía Martín “ens equiparen amb altres ciutats europees com París o Berlín”. Ara bé, la responsable d’Habitatge creu que hi ha grans diferències que “ens separen” amb aquestes ciutats: allà tenen un parc públic “molt més elevat” i a més existeix “algun tipus de control de preus”.

L’informe destaca que en total a la ciutat hi ha 520.586 propietaris i que més d’un 30 % tenen més de tres pisos cadascun. La majoria, però, un 56 %, només en tenen un.