La Virreina Centre de la Imatge ha presentat aquest dimecres la temporada 2020, que coincideix amb la celebració dels 40 anys de programació expositiva ininterrompuda d’aquesta entitat. Una de les novetats importants d’aquest any és l’obertura de sales d’exposicions ubicades a peu de carrer i obertes directament a la Rambla. L’objectiu és acostar el “contingut cultural i artístic a una de les artèries principals de Barcelona, que es vol recuperar per a la ciutadania“.
Les exposicions del 2020 començaran amb una antologia dedicada a la cineasta Barbara Hammer, que es podrà veure del 14 de març al 29 de setembre. L’obra d’aquesta autora nord-americana “registra, en clau autobiogràfica, com es va articular la dissidència lesbiana i feminista des de finals dels 60 fins a l’actualitat”. Coincidint amb aquesta mostra també s’inaugurarà “El tercer estat”, una compilació de 30 projectes realitzats per Daniel G. Andújar. L’obra d’aquest artista contemporani incideix en “els paral·lelismes de dos anys 20”, els del segle anterior i “els nostres 20 actuals”, i es podrà visitar fins al 3 de maig.
Entre el 14 i el 31 de maig també exposarà Rafael Bernis amb “El bar de la senyora Olvido”, una mostra d’imatges que el fotògraf va captar d’un establiment de l’antic barri Xino de Barcelona l’any 1979. Del juny al setembre la planta 1 acollirà dues exposicions de fotografia: un recorregut antològic del fotògraf documental català Manolo Laguillo i una sèrie de retrats d’Anna Oswaldo Cruz.
Sales noves a la planta 0
La primera mostra que es podrà veure a partir del 14 de març a les sales noves de la planta baixa de la Virreina serà una “traducció al llenguatge museogràfic” del llibre ‘Sobre la fotografia’, que Susan Sontag va publicar el 1977. Durant els mesos d’estiu s’exposarà el projecte “La petjada de nyandú”, de Duen Sacchi i Mag de Santo, un “assaig visual que reuneix pràctiques culturals, travestis, trans i altres identitats afroindígenes”. El 18 de setembre s’inaugurarà l’exposició “Puber”, de Tanit Plana, que se centra “en l’adolescència i específicament en la gestió de la imatge pública i privada”.
Reconstrucció de la capella gitana de la Model
A partir del 14 d’octubre a les sales de la primera planta de la Virreina es podrà veure l’exposició dedicada a Helios Gómez “Dies d’ira”, que realitzarà una reconstrucció completa de la capella gitana que Gómez va pintar a la Model el 1950. Aquests frescos no es poden contemplar actualment perquè estan coberts per una capa de pintura.
A la tardor també es podrà veure a la primera planta de la Virreina la mostra “Cançó de Pedro Costa”, que recull la trajectòria d’aquest cineasta portuguès, i “Thinking in loop”, amb peces artístiques de Boris Groys.