És una inusual Verge de la Mercè, patrona de Barcelona, que presideix l'anomenada Capella dels Gitanos. Va ser pintada el 1950 en un mur de la presó Model per Helios Gómez, durant el seu captiveri. El seu fresc avui en dia resta sota una capa de pintura blanca, pintada el 1998 pel departament de Justícia. L'associació que vetlla per la recuperació de la seva obra fa una clara reivindicació: GABRIEL GÓMEZ, fill d'Helios Gómez i president de l'Associació "Restaurar-la, treure aquesta capa de pinuta blanca, que tècnicament es pot fer i es deu fer, tornar-li a treure els seus colors originals, i deixar-la dins del que nosaltres proposem que sigui un museu d'art polític". Diverses associacions demanen convertir la Model en un espai per a la recuperació de la Memòria Històrica. Entre altres temes, es proposa reconèixer la tasca dels artistes republicans que van ser invisibilitzats. Va ser el cas d'Helios Gómez, un reconegut cartellista durant la República i la Guerra. I és que aquest pintor i poeta va ser engarjolat pel franquisme durant set anys per ser gitano i comunista. Aquest grup representa presos torturats, i l'home amb el drap al cap és el retrat d'un reclús membre del POUM. També hi ha angelets negres dansant que es consideren un cant contra el racisme. Aquesta gran obra espera ara alliberar-se de la capa de pintura que l'ha silenciat.

L’associació, juntament amb SOS Monuments i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, reclamen convertir la presó Model en un espai dedicat a explicar què va passar durant el franquisme, i homenatjar així els presos que van patir l’assetjament del règim. Una de les propostes és instal·lar-hi un Museu d’Art Polític de Catalunya, on hi figuraria l’obra que s’ha pogut recuperar d’Helios Gómez, així com la de tants altres artistes oblidats.
Mitjançant una compliacada recerca, l’associació dedicada a Gómez ha pogut publicar llibres amb part de l’extens material artístic que va crear. Tant és així, que el fill del pintor assegura que “els dibuixos del seu pare, de l’Helios Gómez, són la història gràfica, la història d’Espanya i la història de Catalunya”.