No són okupes, ni molt menys. Els joves que ara habiten aquesta antiga nau de la Verneda, a Sant Adrià de Besòs, són estudiants de belles arts de l’Escola Massana que han aconseguit fer realitat un dels seus projectes. L’any passat 17 nois del centre van decidir organitzar una exposició d’art efímera, però aviat van topar amb el problema: no tenien cap espai on mostrar les obres i reunir els artistes. La solució va arribar de manera casual, ja que la mare d’un dels alumnes del centre és empleada de la immobiliària Estilsa, SA, un petit negoci de Sant Adrià en el qual treballen tres persones i que durant molts anys s’ha dedicat majoritàriament al lloguer. L‘empresa va proposar als joves cedir-los l’espai de 500 metres quadrats per realitzar -hi l’acció cultural a canvi que ells netegessin la cara a la nau, que mai no havien pogut vendre o llogar perquè era molt antiga. Els joves van acceptar i els treballs van començar després de Nadal. El procés de rehabilitació de l’espai, que es troba al número 53 del carrer de la Mare de Déu de Montserrat, a Sant Adrià, es pot veure en una galeria de fotografies que els estudiants han publicat a Internet.

El gerent d’Estilsa, Jordi Reixach, es mostra satisfet amb l’experiència i reconeix que, “de vegades, costa trobar les idees més senzilles“. Reixach considera que aquest ha estat un tracte simbiòtic, ja que les dues parts han guanyat amb l’experiència: “aquesta nau industrial es va construir els anys 60, estava en molt mal estat i no la podíem vendre ni llogar. Ara, si no hi ha diners, hi ha mans”. Després que els joves hagin restaurant la nau, a la qual han anomenat Placa Turca – Barcelona Polígon de Creació (en homenatge als antics lavabos de Roca), la immobiliària ha aconseguit trobar un client interessat en l’espai, que durant molts anys va acollir una antiga impremta anomenada Romero Industria Gráfica.

Mentre el futur llogater de la nau espera que estigui disponible, els estudiants que han preparat l’exposició n’ultimen els detalls. La Marta Txilés, una de les estudiants que han promogut el projecte, es mostra satisfeta: “Buscàvem un espai no acadèmic on exposar el nostre art, i aquí el tenim“. La mostra d’art efímer s’inaugura aquest dijous al vespre i preveu diverses activitats com ara debats, “workshops”, projeccions, performances i concerts de bandes emergents la coordinació dels quals va a càrrec de la revista digital ‘Shook Down‘. L’objectiu de la iniciativa, en la qual els alumnes treballen des de setembre de 2012, és difondre els projectes d’artistes joves a través d’una mostra autogestionada i autocomissariada. Per ajudar-los, passaran per aquest espai personatges recorreguts com ara el col·lectiu de curtmetratges Venga Monjas, la guionista del programa ‘Bestiari Il·lustrat’, Txell Bonet, el col·ectiu Tcteamwork, dirigit per l’escultor Tom Carr o els artistes Pep Dardanyà i Jordi Mitjà.